Alabalık

Alabalık
     Yakalanan alabalık boy limiti 25 cm olup gün içinde en fazla 3 adet yakalanabilir.
     10-15 derece, temiz, bol oksijenli akarsu ve yüksek rakımlı göllerde yaşayan etçil bir balıktır. Ülkemizde çeşitli türleri mevcuttur;
Dağ alası
     Özellikle orman içi sularda yaygındır. Büyük benekli alabalıklar ortalama 30 cm uzunlukta ve 0,5-1 kilo ağırlıkta, nadirde olsa büyükleri 1 m ve 25 kilo ya kadar çıkabilmektedir.
Dere alası
     Akıntısı dereden gelen göllerde de bulunur. Çok güçlü balıktır akıntıya ters ve 1-2 metrelik sıçramalarla daha yüksek şelalelere bile çıkabilir. Oksijeni bol soğuk sularda yaşar. 50 cm boya ve 1 kg ağırlığına kadar çıkabilirler. Böcek, sinek, küçük balıklar ve yengeçlerle bunların larvalarıyla beslenirler. Avlanırken su bitkilerinin arkasına saklanır ve sonra ani bir atılış ile saldırır. Tipik soğuksu balığı olan dere alabalığı berrak, bol oksijenli soğuk sularda özellikle akarsularda bulunur.
Gökkuşağı alası
     Yurdumuzda en tanınmış ve en çok avlanan türlerden biridir. Adı, bedenini yanlarından boylu boyunca uzanan kırmızı kuşaktan kaynaklanır. Su ısısı 15 derecenin altında bulunan akarsu ve göllerde bulunur.
Suyu soğuk ve hızlı akan çaylardan orta irtifalı ovalarda akan suyu daha ılık ve nispeten ağır akışlı nehirlerle, göllere kadar bir çok farklı coğrafyaya dağılmış bir türdür.
Abant alası
     Sadece Türkiye'de Abant gölünde bulunan bir alabalık alt türü olarak bilinmekteyse de abant gölünün çevresindeki akarsu ve göllerde de bulunmaktadır. 60 cm boyuna kadar büyümekte, 7 yıla kadar yaşayabilmektedirler.
Anadolu alası
     Seyhan ırmağı ve kollarında çok sık rastlanan, içanadolu bölgesinin yüksek rakımlı platoları akarsularında bulunan bir alt türdür. 50 cm boyuna kadar büyüyebilmektedirler.
Göl alası
     Dağların soğuk ve derin göllerinde, orman içi göllerde yaşamaktadırlar. 20 kg a kadar büyüyebilmektedirler
Deniz alası
     Karadeniz bölgesinde, denizle bağlantılı akarsularla deniz arasında üreme amaçlı olarak göç eden bir türdür. Yumurta bırakma amacıyla akarsulara girerler. 12 yıla kadar yaşayabilen alabalık 1 m boyuna 25 kg ağırlığa kadar büyüyebilmektedirler. Maalesef popülasyonu oldukça azalmıştır.

     Alabalık yerleşim alanlarından uzak, suyun soğuk olduğu 1000 m ve yüksek rakımlı göl ve akarsularda bulunurken daha az rakımlı sularda da yaşamını devam ettirebilmektedir. Şelalerin alt kısımları, akıntılı bölgelerdeki taşlık alanlar, oksijenin bol olduğu sular yaşam alanlarıdır. Suyun çokluğundan ziyade, temiz ve yem açısından zengin, çevresi sürekli yeşil bitkilerin olduğu ufak derelerde de yaşamaktadırlar.
     Alabalık ürkek bir balıktır. Sesten ve görüntüden tedirgin olduğu anda bulunduğu yeri terkedecektir. Avlanma esnasında sessizlik olmazsa olmazlardandır.
     Berrak sularda beslendiğinden, yağmur sonrasında sudaki bulanıktan dolayı avı neredeyse imkansız olacaktır.
     Göllerde yazın sıcak ve güneşli havalarda, balık derin ve gölgelik alanlarda, akarsularda gölgelik bölgelerde olacaktır. Göllerde hafif dalgalı sularda iyi netice alınabilir.
     Sabah ve akşam saatlerinde avcılığı verimli olacaksa da gün içinde de yakalama imkanı vardır.
     Şelalerin bulunduğu bölgelerde av şansı artacaktır. Şelalenin döküldüğü bölgeye yakın suyun nispeten durgun olduğu alanlar mutlaka kontrol edilmelidir. Bir bölgede balığa rastlanmazsa, ısrar edilmemeli, yer değişikliğine gidilmelidir. Eğer balık yakalanmışsa, aynı yerde başka bir balığın yakalanması zor olacaktır ancak daha sonradan o alan tekrar denenmelidir.

     Alabalık avı özel olta takımı isteyen bir avcılıktır. Kullanılacak takımlar mümkün olduğunca hafif ve kaliteli malzemelerin kullanılmasını gerektirir. Kamışın atar oranları 0-15 gr arası yapay yemleri fırlatmaya olanak sağlamalıdır. Kamışın boyu da dar alanda, takılmalara imkan vermeyecek boyda olması da önemlidir. 2m - 2.20 m gibi bir uzunluk hafif yemleri akarsularda kullanmaya imkan verecektir. Göllerde dip oltası ile avcılığı yapılacaksa kullanılacak takımın ağırlığı gözönünde bulundurularak atarı yüksek kamışlar tercih edilmelidir. Hem dip oltası hemde at-çek tarzı avcılıkta aynı kamışın ve misinanın kullanılması doğru olmayacaktır. Kullanılacak misina ince olacağından, çekeri yüksek kaliteli misinanın kullanımı da önemlidir. 0.18 – 0.22 mm arası bir misina yapay yemlerin fırlatılmasında oldukça kolaylık sağlayacak aynı zamanda balığın yakalandığında da heyecan hissettirecektir.
     Özellikle ormaniçi sularda oltanın kolayca atılabileceği yerler aramakla zaman kaybedilmemelidir. Bu suların yapısı gereği zaman zaman yüksek kayalıkları tırmanmak veya sık bitki örtüsü içinde avlanmak gerekecektir. Alabalık ağaçlıklı bölgelerde zemini taşlık olan kesimlerde bulunacaktır. Alabalığın olabileceği yerler aranmalı ve görüntü verilmeden sessizce o bölgelerde zorda olsa muhakak avcılığı denenmelidir.

Malzemeler
- 6 - 7 - 8 No çapraz kırmızı veya siyah iğne, ve canlı yem iğneleri.
- 0,16 - 0.25 arası kaliteli misinalar.
- Ağırlığı ayarlanabilir şeffaf şamandıralar ve hassas kalem şamandıra.
- Spinbait (Mepps) akarsularda ve göllerde 1 - 2 – 3 nolu. Renk tercihi gün içinde değiştirileceğinden birkaç çeşit bulundurulmalıdır.
- Fırdöndü klips ve çeşitli ağırlıkta gezer ve kıstırma kurşunlar.
- Yüzen ve batan, 5-6 cm boylarında yapay balık ve silikon yemler.

- Muhtelif çeşitte fly yemleri.
- Stoper


Fly avcılığı
     Av yapılan bölgede bulunan böceklerin imitasyonlarının yem olarak kullanılmasıyla yapılan etkili bir av şeklidir.
     Alabalığın yem alışkanlıkları mevsimden mevsime değişmektedir. Doğal yemleri olan balık, sinek ve böceklerin suya yumurta bıraktığı dönemlerle, lavra durumunda olunan dönem kullanılan yemler ile böceklerin su üstünde olduğu zamanlarda, kullanılan yemler farklılık göstermektedir. Özellikle fly avcılığında kullanılan fly yemlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir göstergedir.

Taklit yemler temel olarak 4 ana grupta toplanabilir;

Dry fly (Canlı sinek-böcekler) Su üstünde kullanılan yem çeşididir. Yetişkin bir böceğin canlı ve yumurta bırakmak üzere olan halini taklit eder. Kuru sinekler, Alabalığın menüsünde önemli yer oluşturan sineklerin/böceklerin ergin hallerini sembolize eden imitasyonlardır. Özelliği su yüzeyinde suyun yüzey gerilimi sayesinde gezinebimeleri/su yüzeyine konabilmeleridir.  Yemin yapılışında kullanılan tüylerin uzunluğu ve çokluğu sayesinde suyun yüzeyinde kalması sağlanmaktadır.

Wet fly (Ölü sinek- böcekler) Ölmüş böçeklerin imitasyonlarıdır. Kullanılan misinanın suya batma özelliğine ve yemin dizaynına göre su yüzeyinden 25-30 cm derinlikte olacak şekilde kullanılmaktadır.

Nymphs (Larvalar) Böceklerin larva dönemlerindeki görünümlerini taklit eder. Larva dönemini su içinde geçiren bir çok canlı Mevsimin belirli bir zamanında büyük gruplar halinde ergin bireye dönüşürler. Bu dönem içinde larva veya pupa dönemlerinde yem olurlar. Bunlarda batmaktadırlar.

Streamer (Yanar döner) Akıntıya kapılmış ufak bir balık veya canlıların taklitidir.Bu tür imitasyonlar balıklar fare kurbağa vs canlılar örnek alınarak hazırlanırlar. Burdaki ana tema avlanacak balığa kaçmakta olan bir yem izlenimi ve bütün dikkatini bu yeme çekmek için imitasyona renkli ve parlak bir görünüm vermektir. 


     Fly avcılığının olta takımı çok farklıdır. Bu takımı kullanmak için zaman harcanmalı ve tecrübe sahibi olunmalıdır.
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/fly-oltas-ve-kullanm.html

Spin kamışla fly takımı 

Fly olta takımına bir alternatif olarak düzenlenebilir. Kamışın atar oranına göre şeffaf ve içine su doldurularak ağırlığı ayarlanabilen bir şamandıraya bağlanan bedene takılacak kısa 2 köstekden oluşur. Ağırlık kullanılmaz. Suyun derinliğine göre şamandıra mesafesi ayarlanır. Eğer yemler şamandıradan sonra kullanılıyorsa, atıştan sonra takım suya inmeden önce elle misinaya frenleme yapılması gerekir ki yemler şamandıranın önüne geçerek misinanın karışması engellensin. Eğer şamandıra, takımın en önünde kullanılıyorsa bu işleme gerek yoktur. Kösteklerin boyu kısa tutulmalıdır.

Göl kamışıyla fly avcılığı
     Halkasız göl kamışına bağlanan misinanın ucuna fly iğnenin bağlanması ile oluşturulur. Sinek oltasının kamışla kullanımı denilebilir. Bağlanan fly iğnesinin halkalı iğneden olması daha sağlam bir düzenek olmasını sağlayacaktır. Hiçbir ağırlık veya fırdöndü kullanılmaz. Akarsularda yem akıntıya bırakılır ve kamışın hafif şekilde çekilerek veya sağa sola oynatılarak yeme hareketlilik kazandırılır. Unutulmaması gereken konu alabalığa görüntü verilmemesi gerektiğidir. Bu takımda fly yemi yerine küçük yapay balık maketleri veya silikon solucan, böcek yemleri de kullanılabilir. Ancak kamışa hareket verileceğinden ve sürekli elde tutulacağından yorucu bir av olacaktır.

Dip oltası ile avcılık
     Göllerde yapılan alabalık avında da kullanılan standart dip oltası takımıdır. 0.25 lik misina yeterli olacaktır. Bu avda kullanılan solucanların ve böceklerin canlılıkları avı etkileyecek en önemli unsurdur. Hareketli yemler balığın dikkatini çekmelidir. Av bölgesinde bulunup yakalanan böceklerin kuyruk kısmından, solucanların ise hareketli olmasını sağlayacak şekilde iğneye takılmaları gerekir. Arzu edilirse canlı yemi iğneye takmadan önce ufak ve koyu renkli bir ambalaj köpük parçası takılarak yemin su tabanından yüksekte kalması sağlanabilir. Yemlerin canlılığı da sık sık kontrol edilmelidir.

Şamandıralı olta ile avcılık
     Standart şamandıralı olta takımı kullanılmaktadır. Misina kalınlığı 0.25 lik olmasında fayda vardır. Bu takımda dikkat edilmesi gereken nokta kullanılacak şamandıranın ince ve uzun olmasıdır. Sabit olabileceği gibi gezer şamandıralarda kullanılmaktadır. Tasmalama kamışın yana doğru hareketiyle yapılmalıdır.

Spin (At-çek) avcılık
Spin kamış, makara, 0.20 – 0.25 kaliteli misina ve yapay yemler yeterli olacaktır. Spinbait (Mepps diye bilinirler), spoon (Kaşık), fly yemler(tüyden böcek taklitleri), plastik (Silikon) yemlerle yapılmaktadır.

Mepps
20 cm kadar balıklarda 1-2
20-30 cm kadar olanlarda 1-3
30 cm ve daha uzun olan balıklarda 3-5 no lu mepsler kullanılabilir. 
     Kullanılan bu yemde istenirse yemin cazibiyetini artırmak için plastikten, tüylerden çeşitli aparatlarda takılabilir.
Gün içinde tek bir yemle alabalık avlanılması olumsuz etkileri olabilmektedir. Suda bulanıklaşma, ışık şartları, suyun derinliği gibi unsurlar göz önüne alınınca değişik desen ve renklerde olanlarında denenmesi gerekecektir.Küçük derelerde sade olanları tercih edilebilir.
Göllerde ve nispeten sakin akan sularda kullanılmaktadır. 


Kaşıklar

     Göl ve debisi yüksek akarsularda kullanılmaktadır.Debisi düşük sularda gerek görüntüsü ve gerekse güçlü sesi nedeniyle balıkların ürkmelerine neden olabilecektir.
Göllerde kullanılması halinde, derin suda kullanılanların da denenmesi faydalı olacaktır. 

Silikon Sahteler (Sassy) (sasi)

     Bu yem grubunda birçok çeşit bulmak mümkündür. Solucan taklitlerinden, yavru balıklara, böceklerden kurbağa imitasyonlarına kadar çok çeşitli seçenek bulunmaktadır.

Yapay balık
     Bu yem grubunda kullanılacak yemlerin boyları önem taşımaktadır. Suyun hangi seviyesinde, suyun derinliği, bölgede yaşayan ve alabalığın yemi durumundaki canlılara olan benzerlikleri gibi birçok etken göz önünde bulundurularak seçilmelidirler. Durgun sularda kullanımları daha uygundur. Kullanılacak yemin 7 cm den büyük olmaması alabalığı ürkütmeyecektir. 


3/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ
AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yöntem ve Sınırlamalar
İçsularda amatör avcılık
MADDE 13 –....................
(4) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
(5) Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.