Bıyıklı Balık (Bekir)



     Çilli, Bıyıklı, Kaya balığı, Bekir adlarıyla bilenen bu balık 40 cm boya ve 1 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir. Nisan-Temmuz ayları arası yumurtlama dönemidir. Enerjik ve güçlü bir balıktır.
     Kumluk bölgeleri pek sevmez. Genelikle akarsuların taşlık, kayalık alanlarında akıntıların getirdiği yemleri bekler. Dibe yakın kesimlerde bulunur. Akıntıya yakın bölgelerdeki sazlıkların bulunduğu alanlarda da yem bekleyebilmektedir.
     Taşlar üzerindeki yosunlar ve her türlü sucul yumuşakçalar ana yem grubunu oluşturmaktadır.
     Kalın dudak yapısı nedeni ile saplanan iğneden kurtulması neredeyse imkansızdır. Bu nedenle misinada vuruş hissedildiğinde hemen oltanın çekilmemesi, iğnenin dudaklarına saplanmasının beklenmesinde fayda vardır.
     Akarsularda suyun akıntı gücüne göre olta takımı hazırlanmalıdır. 0.25 lik misina, iki iğne ve gezer kurşunlu bir dip takımı kullanılabilir. Kurşun ağırlığı akıntının gücüne göre ayarlanmalıdır. Aksi takdirde takım kıyıya doğru sürüklenecektir. Akıntının çok az olduğu sazlık alanlarda (Durgun alanlarda) şamandıralı takım kullanılabilir. Yem her iki takımda da zemine yakın bulundurulmalıdır.
     Solucan ve kurtçuklar en çok rağbet gören yemlerdir. Hamsi ve diğer balık parçalarıda oldukça iyi sonuç vermektedir. İğnenin yem içine gizlenmesinde de fayda vardır. Solucan kullanılacaksa iğneye tam olarak sarılması gerekmektedir. Solucanın iğne dışında fazlaca bırakılan kısımları olması halinde yemi iğneden rahatlıkla çalabilecektir. Hamsi kullanılacaksa, baş kısmı hariç balığın vücudu 3 kısıma bölünerek kullanılabilir. Hamsi kesinlikle dondurulmamalıdır.
     Haşlanmış mısır ve hamurla da yakalanabilmektedir.