Yapay Yem Kaşık


     Gerek deniz ve gerekse tatlı su avlarında çok tercih edilen bir yapay yem grubudur.
     Kaçan veya yaralı balık hareketleri vermek amacıyla, ışık yansımalarıda yapan basit bir tasarımdır. İçbükey bir yapıya sahiptir. Tasarımı balığın görme duyusuna hitap edecek tarzda yapılmıştır. En iyi randıramını berrak sularda vermektedir.
     Turna, levrek, alabalık ve birçok balık avında kullanılabilmektedir.
     Kaşığın aksiyonu, şekli ve kalın yapısından gelmektedir. Uzun bir kaşık, kısa olanına göre yanlara daha fazla yalpalama yapmaktadır. Yine daha içbükey kaşık düz olanlara göre daha fazla yalpalama yapacaktır. İnce kaşıklar daha düzünsiz bir yalpalamaya sahipken, kalın kaşıklar hem daha ileriye atılabilmekte hemde derin su avcılığında kullanılabilmektedir.
     Pirinç, bakır, çelik, plastik veya tahtadan, dövme ve döküm olarak üretilen kaşıklar 5 türe ayrılmaktadır. Çoğu kaşığın bir yüzeyi metalik boya ile boyanıp cilalanırken diğer yüzeyi güneş ışığını daha iyi yansıtmak için boyanmamaktadır. Bazı kaşıklar birden fazla yöne ışığı yansıtmak için dalgalı bir şekle sahiptir.
     Kaşığın kullanımında sarım hızı, kaşığın başarılı olmasında kritik bir öneme sahiptir. Gereğinden fazla veya yavaş sarım yapılması, kaşığın yalpalamalarını olumsuz etkileyecektir. Doğru sarım için zamana ve tecrübeye ihyiaç vardır.
     Avlanması hedeflenen balığın türüne göre kaşık boy ve çeşitleri farklılık göstermektedir. Alabalık ve bu boylardaki balıklarda küçük kaşıklar kullanılırken, turna, levrek gibi daha büyük balıklarda ebatları biraz daha büyük olanlar tercih edilmelidir. Jig le yapılan derin su avcılığında jig için üretilen kaşık ve sert uçlu hızlı aksiyona sahip kamışlar tercih edilmelidir. Çok hassas, hafif aksiyon özelliğine sahip kamışlar randıman vermeyecektir. Kaşık avındaki başarı balığın ısırığının hissedilip harekete geçilmesine bağlı olduğundan hızlı aksiyona sahip kamışlar idealdir.
     Kaşık, bilyalı bir fırdöndü vasıtasıyla misinaya bağlanmakta böylece hem kaşığa hareket serbestliği sağlamakta ve hemde misina bükülüp zedelenmemektedir. Su üstü ve jigle avlanmalarda eniyi yöntem, misinayı fırdöndü olmaksızın direk kaşığa bağlamaktır.
     Bazen avcılar bazende üretici firmalar tarafından kaşığı cazip hale getirmek için bazı parçalar eklenmektedir. İki tane söğüt yaprağı şeklinde parça, halka vasıtasıyla kaşığın arka tarafına takılarak, hem titreşim hemde ses çıkartması amaçlanmaktadır. Yine aynı amaçla renkli plastikten yapılan parçalarda hem kaşığa hemde iğneye takılabilmektedir. Yine yumuşak plastikten, kuş tüylerinden yapılan parçalarda kuyruk gibi kullanılmaktadır.
     1940-50 li yıllarda geleneksel kırmızı renk oldukça popülerken, günümüzde birçok üretici parlak, yansıtması daha yüksek, holografik çok çeşitte renk ve desenlere sahip kaşıkları üretmektedir. Bazı renkler kullanıcılar için çok cazip gibi görünsede, bazı renkler yıllarca denenmiş ve başarılarını ispatlamışlardır. Kıyıdan yapılan at-çek avlarda, berrak ve durgun sularda, klasik nikel kırmızı-beyaz, nikel-gümüş ve altın-bakır karışımlı olanlar en iyi avı vermektedir. Bulanık sularda pirinç ve sarı-turuncu renkleriyle boyanmış nikel kaşıklar çok daha verimli olacaktır.
     Sürtme yöntemiyle göllerde yapılan tekne avcılığında, dünya genelince kabul ve beğeni alan mor, mavi ve yeşil tonlarını da içeren gümüş ve altın renkli kaşıklar çok daha etkili olmaktadır.
     Farklı av bölgelerinde, balıkları daha çok cezbeden belirli renk veya renkler olacaktır. Ava başlamadan önce gerek o bölgede avlananlardan gerekse av malzemesi satan yerlerden bilgi alınmasında fayda vardır.

En yaygın türler ve nasıl kullanıldıkları;

Geleneksel döküm kaşık
Kanada kaşığı olarakta bilinmektedir. Oval, keskinleştirilmiş yapısıyla sualtında ileri geri yalpalamar yapmaktadır. Küçük balık avları için 2 gramdan, büyük avlar için 85 grama kadar ağırlıktaki döküm kaşıklar mevcuttur. Tüm döküm kaşıklar, salınma hareketini engellemeyen halkaya bağlı tek veya üç iğneli olarak üretilmektedir.


Trolling (Sürtme) Kaşık
Geleneksel kaşıklara oranla çok daha ince bir yapıya ve ağırlığa sahiptirler. Derin sularda sürtme avı için dizayn edilmişlerdir. Deniz avlarında verimi oldukça yüksektir.



Weedless Kaşık
Sudaki bitkilere takılmaları önlemek amacıyla, yemin vücuduna monte edilmiş tek iğne ve ince bir aparattan oluşmuştur. İki türlü kullanımı vardır. İlkinde sarım yapılırken bitkiler arasındaki boşluklarda duraklamalar yapılarak, ikinci yöntemde ise, sarım yapılırken zaman zaman bitkilerin üstlerinde birsüre bırakarak kullanılır.


Surface (Suüstü) kaşık
Yaz ayları boyunca büyük pretador balıkların avlanmasında kullanılan bir yapay yemdir. Sarım esnasında kaşığın yapısı sayesinde, su içindeki sertleşmiş bitkilere takılmasını önlemek için iğne havaya dönük şekilde (Suüstünde)gelmektedir. Birçoğu plastik ve ahşaptan yapılmakta ve çeşitli aparatlarda takılarak kullanılabilmektedir. İster düz çekilmesi, isterse duraklayarak yapılan sarımlarda kamışın ucu kaşığa doğru tutulmalıdır. Balığın iğneyi kaptığında yaptığı basınçı hissedilene kadar tasmalama yapılmamalıdır. Balık yemi kaçırsa bile tekrardan saldırıya geçecektir.

Jigging spoon
Derin su avlarında dikine avlanmalarda kullanılan düz, ağır,kalın ve ışıltı yayan metal veya tungsten den yapılan kaşıklardır. Suyun tabanına hızla inmesini sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Aksiyonu avcı tarafından hızla yukarı doğru çekilip bırakılması ile olur. Balık ençok kaşık yukarı çekildikten sonra tabana inerken saldırır. Kaşık tabana inerken dikkatli olmakta fayda vardır. Jigle en iyi avcılık hızlı aksiyona sahip orta ağırlıktaki bir kamışla gerçekleştirilir.