Yapay Yem Balık taklitleri

Crankbait 
 At-çek türü avcılıkta başlangıç için tercih edilebilecek bir ana yem grubudur.
     Dudaklı ve dudaksız olarak imal edilmektedir. Dudaksız olanlar, sarım esnasında, suyun yemin her tarafından geçerken yarattığı basınç ile hızla titreşimini sağlayacak tarzda dizayn edilmiştir. Ses çıkartmaları için içine metal parçalar konulmuşsada, son zamanlarda sessiz (içinde metal olmayan) yapay yemlerde üretilmiş ve bunlarında berrak sularda oldukça etkili olduğu görülmüştür.
     Crankbaitin diğer türlerden ayrılan özelliği; büyük dudaklara sahip olmalarıdır. Uzun ve düz olanlar derine inerken, kısa ve dik dudaklı olanlar yüzeye yakın yüzerler.
     Crankbait ile avcılık nispeten daha kolaydır ve fazla enerji harcamak gerekmez. Yem fırlatıldıktan sonra herhangi özel bir sarım gerektirmez. Ancak kamışın ucuyla verilecek aksiyonlarla da çok daha başarılı avlar gerçekleştirilir.

Deep Water Cranks






 Rat L Trap
 Shallow Runner (Yüzeye yakın yüzer)


 Sinking (batan)








Jerkbait 
Jerkbait yemler, gerek yapısı ve gerekse hızı nedeniyle, kolay yem arayan turnalar için ideal bir yemdir. Suyun yüzeyine yakın kısımlarında kullanılmak için dizayn edilmişlerdir. Kamışın yukarı ve aşağı hareket ettirilmesiyle salınımlarını ortaya koyacaklardır. Yine bu yemden eniyi şekilde yararlanmanın bir yoluda sarım yapmadan kısa ve uzun sarsıntılar vermektir. Misinanın boşluğu alındıktan sonra aynı sarım tarzı tekrarlanır. Bu çeşit bir aksiyonda kullanılacak kamışın kısa olması hem aksiyonun doğru bir şekilde yapılmasını sağlayacak hemde enerji sarfiyatını azaltacaktır. Uzun kamışlarla yemin avcı ile irtibatı azalacak, yönlendirilmesi zorlaşacaktır.
     Bu yemler en verimli şekilde, berrak sularda,suyun 3 metre aşağısına kadar derinlikte, az rüzgarlı veya rüzgarsız havalarda kullanılabilir. Bulanık sularda da kullanım için renk ve ses çıkartan modelleride üretilmiştir.
     Yapay yemin baş tarafına yakın konan ağırlıklar bu yemin dalmasını sağlarken, ağırlıkların kuyruğa yakın konulması halinde de yemin yanlara doğru yalpalanmasını sağlar. Bu gruptaki bazı yemler dalarken bazıları da suyun içinde askıda kalırlar. Bunlar tamamen avcının tercihine seçenek olarak sunulmaktadır. Dalan yemler genel olarak salınımları azdır. Dalan yemler, yemin kullanımına göre 3 metreye kadar dalabilirler. Bazıları yavaş sarımda aksiyonunu gösterirken bazıları sert aksiyonları gerektirmektedir. Sıg sularda glider yem çok daha etkili olmaktadır.
                                              Glider ve diver jerkbaitlarin hareketleri.

     Diver yemler sarım yapılması durumunda batarlarken, glider grubu sarım yapılmadığı kısa duraklamalar esnasında batar.
     Jerkbaitler sert olarak üretilirken, bazı kısıtlamaları aşmak için yumuşak metaryellerden de üretilmeye başlanmıştır. Bu yumuşak yemlerin kullanma teknikleride yapıları gereği farklılıklar göstermektedir.
     Jerkbait yemleri sadece 1 veya 2 adet ve bir iki renkle sınırlandırmamak lazım. Suyun çeşitli seviyelerinde kullanılabilecek modellerinden bulundurmak gerekir. Kullanımının kolay olması, bu balık avı türüne yeni başlayanlar için ideal bir yapay yem olmasını sağlamaktadır.
     Eğer turna yeme 3 metre mesafeye kadar geldiği fakat yemi kapmadığı görülüyorsa, yemin biraz daha batan bir yemle değiştirilmesi etkili olacaktır.


 Deep diver jerkbaits


Glider jerkbaits
Pullbait 






Surface 
Yüzeye odaklı balıklar için tasarlanmış sonrasında turna ve levrek için geliştirilmişlerdir. Özellikle otlu alanlarda suüstünde hareket etmesi avantajdır. Sarım yaparken arasıra duraklamalar yapılırsa çok iyi olur. Yüzen bir hayvan veya cansız bir balık görüntüsü vermek, su üstünde bir kargaşa yaratmak amacıyla dizayn edilmiştir. 
     Sabah alacakaranlıkta, akşam ve bulutlu havalarda kullanılırsa iyi bir av zamanı geçirilebilir. Klasik Rebel pop R dünya genelinde kendini kanıtlamış bir yemdir. Doğru kullanımını bulana kadar zaman harcanır, deneyim kazanılırsa sonradan vazgeçilemiyecek bir yapay yem olacaktır.
     Turna yılın tüm zamanlarında yüzeye yakın kesimde yeme saldırırken, bu su üstü yemlere Mayıs ayının ortasından Eylüllün ortasına kadar olan zaman içinde saldırmaktadır.
     Kamışın pozisyonu bu yemin aksiyonunu çok etkilemektedir. Kamış ucu eğer yukarıya doğru ise; sarım esnasında suyu daha çok sıçratacak, eğer kamış ucu suya doğru eğik vaziyetteyse suda dalgalanmalar yaparken daha çok gürültü çıkartacaktır.

Propbait (Pervaneli)
Lucky Craft Kelly
Metal veya plastik pervaneyle donatılmış yüzey yemleridir. Suda hareketlenmeler meydana getirerek, pervaneleri sayesinde hem ses ve hemde su içinde kabarçıklar oluşturduğundan balıkların dikkatini çekecektir. Sarım esnasında kısa duraklamalar ve tekrar sarım yapılırken, zaman zaman sert hareketlerlede bu aksiyon desteklenmelidir. Sert çekişler esnasında kısa bir süreliğine suyun içine doğru girecektir.
  
Stickbaits
Heddon Zara spook
Sarım yapılırken, arasıra duraklama yapılıp tekrar sarım yapılacak tarzda bir aksiyon hareketiyle kullanılması halinde etkisini gösterecektir. Suüstü yemlerinde başarısını kanıtlamıştır.






Crawler
Jackall Kana Kana Cicada 
Su üstünde yüzmeye çalışan bir canlının imitasyonları olarak dizayn edilmişlerdir. Yemin yan taraflarındaki kanatlar sayesinde çırpınma tarzı hareketler ve sesler çıkartarak balığın dikkatini çeker.








Popper
Ağız yapısının kesik ve hafif içe doğru bir çukurluk olduğundan, su üstünden gelirken suyu hareketlendirmekte ve kaçmakta olan bir balığın taklidini gerçekleştirmektedir. Sert hareketlerle yem çeklimeli sonra misina boşluğu alınıp tekrar sert hareketle çekilmelidir. 


              
Chugger
Bu yem türü, sert çekilmesi halinde bir süreliğine suyun içine girer ve sonra yüzeye çıkarlar.








Lipless (Dudaksız) özellikleri;
Dudaksız bu yemler birbirlerine benzer gibi görünseler de, aksiyonlarının aynı olduğu düşünülse de aralarında farklılıklar vardır.;
Tüm lipless türleri sarım esnasında aynı tarzda titreşim ve ses yaymamaktadır. Bazıları diğerlerine oranla daha yüksek ses çıkartmaktadırlar. Bazıları orta desibel düzeyindeyken, bazıları daha az sesli ancak daha kışkırtıcı sesler yayabilmektedir. 
Diğer taraftan hiç ses çıkartmayan çeşitleri de mevcuttur. Bunlar bir veya birkaç metal bilyayı içlerinde bulundurarak, birbirlerine çarptıklarında çıkarttıkları bir gürültü özelliğine sahiptirler.Lucky Craft LV 200, Xcalibur bunlara örnektir. 
Bir kısmı da içlerinde hiçbir metal olmadığı için, sadece sarım esnasında titreşimler yayarlar. Lucky Craft LV300S buna bir örnektir. Ağırlıkları sayesinde stabil bir harekete sahiptirler ancak ağırlıkları, ses çıkartmaları için değil suyun daha fazla hareketini sağlayarak gürültü yerine titreşim çıkartmaları için tasarlanmışlardır.
Birçok balıkçı yüksek oranda ses çıkartan yemleri tercih etmektedir. Buna insanların, yüksek sesin tehdit ve rahatsız edici olduğunu düşündüklerinden kaynaklandığı bilinmekteyse de, balıklar hafif bir titreşimi ve sesi hissedebildiklerinden en ufak bir ses dikkatlerini zaten çekecektir.
Bu yemle avlanırken, yarışma esnasında ilk etapta sesli olanları daha sonrasında daha az ses çıkartanları ve en son sessiz olanları kullanarak uluslararası turnuvalarda derece alan avcılar vardır.
Bir kısım batan (Sinking) lipless yemler, sarıma başlandığı anda birkaç saniyeliğine, ilk birkaç metrede suyun yüzeyine doğru hareketlenip sonrasında kendilerinin olması gerektiği suyun derinliklerine inerler. Bunun nedeni tasarımından kaynaklanmaktadır. Suyun içinde bulunan otların, sarp taşların vb.  zemindeki şeylere, yapay yemin atıldıktan sonra sarıma başlarken takılmalarını engellemek amaçlıdır. Lucky Craft LVR buna bir örnektir.
Bir kısmı sarım başlar başlamaz direk suyun dibine doğru hareket edecektir. Bu durumda,  misinadaki gerginlik hissedildiği anda sarım durdurularak kamış ucu misina yönüne döndürülür. Sonrasında kamış yukarı doğru hızla kaldırılır (Asla yana döndürülmemelidir.). Bundan amaç ilk dalım esnasında zemindeki bitkilere girmesi halinde hızlı bir hareket kazanarak kurtulmasını sağlamaktır.
Bazı çeşitleri ise sarıma başlar başlamaz sırtları yönünde 180 derece döner ve daha sonrasında normal harekete geçerler. Bundan da amaç gene ilk sarım esnasında zemine takılmalarını engellemektir. Berkley Frenzy Rattl buna bir örnektir.
Bazı çeşitleri sarıma başlarken suyun dip kesimine doğru daireler çizerek hareket eder. Bu yapay yemin işlevsel olmadığı anlamına gelmemektedir. Daha sonrasında doğal hareketine dönecektir. Dairesel ilk hareketini engellemenin yolu yapay yemin dibe doğru gitmesine zaman vermemektir.
Bu yapay yemlerin suyun hangi seviyelerinde hareket edecekleri üretim aşamasında belirlenerek üretilmektedirler. Bu yüzden 2 m derinlikte aksiyonunu sergileyecek olan bir yemi daha derinlerde kullanmaya çalışmak doğru olmayacaktır. Ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın yem kendi doğru seviyesinde yüzecektir. Tek bir yemle farklı seviyelerde avlanılmaya çalışmak doğru olmayacaktır. Hangi seviyelerde avlanılmak isteniyorsa, o seviye özelliğine sahip lipless yemi kullanmak gerekir.
Bazı çeşitleri ise, sarım başladıktan sonra ağırlık özellikleri nedeniyle baş aşağı zemine doğru dairesel hareket yapmaksızın hareket ederler. Sallanarak suyun direnç özelliğini kullanarak aksiyonlarını sergilerler. Gerçekçi ve doğal bir hareketle zemine doğru giderler. Jackall TN70 buna güzel bir örnektir.
Yapay yemin ön bölümündeki kırmızı renk ve iğnenin kırmızı renk olması, balığı yakalamada bir avantaj sağlayıp sağlamadığı konusunda belirsizlik devam etmektedir. Fayda sağladığına dair kanıtlanmış bir uygulama bulunmamaktadır.
Yemin arkasındaki üçlü iğneye tüy takılması avda avantaj sağladığı da iddia edilmektedir. Özellikle soğuk havalarda bir fark yaratabilir.
Lipless üreticileri sürekli her yeni modelleriyle geliştirme çabalarındaysalarda henüz istenen tüm özellikleri içeren tek bir mükemmel yapay yem yapılamamıştır. Çıkarttıkları ses, yaydıkları titreşimler, yüzüş ve dalış şekilleri farklı farklı olmaktadır. Tercih tabiki kullanıcılara kalmıştır.