Çipura

Çipura Sparus Aurata 

     1 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasında ticari avcılığı yasaktır. Amatör balık avcılığı yıl boyu serbest olup asgari 15 cm boyunda olmak şartı ile günde en fazla 5 kg avlanabilmektedir. 
     Gerek yöresel olarak ve gerekse ağırlıklarına göre çeşitli isimlerle adlandırılmaktadırlar (Mendik, lidaki, çupra vb.).
     Çipura yavrularının % 20 ‘si erkek olarak doğup erkek olarak yaşamlarını sürdürürlerken; yavruların % 80 ‘inde ise Hermafrodit özellikler meydana gelir ve 8. aydan itibaren dişilik özelliği kazanmaya başlarlar.
     Dip balığı olan çipuranın ana yaşam bölgeleri taşlık ve kayalık alanlardır.
     Derin bölgelerde bulunmalarına rağmen zaman zaman suyun sıcaklığına, gün ışığına, yumurtlama dönemelerine göre kıyıya yakın kesimlere de gelmektedirler. Yaz dönemlerinde kıyılarda avlanması mümkünken kışın soğuk zamanlarında 50-80 m derinliklerde aranmalıdır. Göç eden balıklar arasında olmasına rağmen ülkemizde her dönem bulunan bir balıktır.

Yem;
     Çene yapıları sayesinde, balıklardan ziyade, deniz kabukluları, küçük yengeçler ana besin kaynaklarıdır. 
     Yengeç yavrusu, boru kurdu, canlı mamun, karides, sülünes, midye, hamsi ve sardalya, kalamar parçaları avcılıkta kullanılabilecek yemlerdir. Çeşitli yörelerde tavuk iç organlarıda kullanılmaktadır.
     Avlak alanında küçük balıkların mevcudiyeti durumunda, yeme zarar vermemeleri için, yem tercihi ona göre yapılabilir. 
     Yem olarak yengeç kullanıldığında, çipura ilk önce kısa vuruşlar yapacaktır. Bu esnada acele edilmemeli, vuruşlar süreklilik arzedip sıklaştığında tasmalama yapılmalıdır. Yengeçlerin küçük olanları tercih edilmelidir. İğneye takılırken, av sırasında canlı kalması önem taşıyacağından, özen gösterilmelidir.

İğne ve misina;
     İğne tercihinde, çipuranın güçlü çene yapısı gözönünde muhakkak bulundurulmalıdır. 
     Dövme çelik 4 – 0/2 arası siyah iğneler tercih edilebilir.
     VMC 9408, Mustad 496 BU iğneleri çipura avında kullanılabilecek iğnelere birer örnektir.Yem olarak sardalya kullanılacaksa uzun saplı iğneler tercih edilebilir.
     Misina, kaliteli 0.25- 0.40 arası olanlar tercih edilebilir. Özellikle kıyı avlarında, 0.35-0.40 misinalar taşlık alanlarda takılmalara karşı daha dayanıklı olacaklardır.

Avlanılması;
     Kıyıdan yapılan avcılıkta kumluk alanların ve taşlık bölgelerin aynı anda bulunduğu yerler av şansını arttıracaktır. Sessizlik birinci derecede önem taşımaktadır. Kıyıdan avcılıkta kullanılan takımlarda kısa köstek kullanılması taşlara takılmaları bir nebze önleyecektir.
     Çipura yeme hemen saldırmaz, önce küçük darbelerle yemi yoklar. Bu esnada küçük balıkların yemi didiklediği bile düşünülebilir. Yem kıpırdatılmadan beklenir. Vuruşlar sertleşmeye ve sık aralıklarla olmaya başladığında kısa ve sert bir tasmalama ile iğne taktırılır. Boşluk bırakılmadan misina çekilmeye başlanır.
Derin sularda avcılık yapılırken misina sarılırken balığın kaçtığı zannedilerek misina sarımına ara verilmektedir. Halbuki çipura sarım esnasında misina yönünde yüzeye aynı hızda yüzebilmektedir. Eğer sarıma ara verilirse balığın iğneden kurtulma olasılığı artacaktır. Tasmalama sonrasında balığın iğneye takıldığı hissedilirse sarıma ara vermeksizin devam edilmelidir.


Tekneden sığ alanlarda (15-20 m ) kullanılabilecek bir takımdır. Akıntının durumuna göre kurşunun ağırlığı arttırılabilir veya hiç kulanılmayabilinirde. İki fırdöndü arası 2-3 metre, iğnenin bağlı olduğu köstek ise 25-30 cm arasıdır.


Daha çok kıyı avlarında kullanılan bir takımdır. İğne köstek boyu fazla  uzun olmamalıdır. Taşlık alanlarda takım atıldıktan sonra iğnenin taşlara takılmaması için sadece misinanın boşluğu alınmalıdır. Takımda kalama ayarı önem taşımaktadır.












Hem tekneden hemde kıyıdan yapılan avcılıkta kullanılabilecek bir takımdır.
















Kıyı avcılığında kullanılabilecek bir takımdır.
















2 veya 3 köstekli olarak hazırlanabilir. Tekneden sarkıtma olarak kullanılmalıdır. Tipik dip oltası takımıdır. Kıyı avlarında da kullanılabilir ancak iğne sayısının fazlalığı nedeniyle takılma riski artacaktır.