Kurşun ağırlıklar


     Olta balıkçılığında, yemin fırlatılmasını, zemine inmesini ve şamandıraların hassasiyetini arttırmasını sağlayan ağırlıklardır. İğnenin balığın ağzına geçmesinde büyük rolü vardır.
     Sabit, gezer ve kıstırma olmak üzere, olta takımlarının ve kullanım alanların özelliklerine göre çeşitleri bulunmaktadır.
     Genel olarak yaygın şekilde kullanılan ağırlıklar aşağıda anlatılmıştır. Bu ağırlıkların değişik dizayn ve ağırlıkları piyasada mevcuttur.


Kıstırma kurşun (Split);
Misinaya hafif bir ağırlık ilave edilmek istendiğinde, kolay bir uygulamayla takım üzerinde bir değişiklik yapılmadan kullanılabilecek çok düşük ağırlıklardır. Daha çok şamandıralı avcılıkta tercih edilmektedir. Top şekllindeki bu ağırlığın yarısına kadar olan kısmı kesiktir. Misina bu kesik kısıma konulur ve ağırlık sıkıştırılarak misinaya sabitlenir. Ancak sabitlendikten sonra misina üzerinde hareket ettirilmemelidir. Misinaya baskı yapılarak takıldığı için misinaya zarar verebilmektedir.


Yumurta kurşun (Egg sinker); 
Ana bedende kullanılan, misinanın içinden geçtiği gezer bir ağırlıktır. Balığın yemi alması halinde herhangi bir gerilme hissetmemesini sağlaması yönünden oldukça kullanışlı bir ağırlıktır. Hem kıyıdan hemde tekneden sürükleme yöntemiyle yapılan avlarda kullanılabilmektedir. Gölde yapılan avcılıkta oldukça kullanışlıdır. Yemi fırlatma tekniklerinde oldukça kolaylık sağlar.
Misket (Ball sinker);
İğnenin hemen üstüne takılarak, yemin suyun zemininde bulunmasını sağlar. Yemin zemine daha çabuk inmesine de yardımcı olur.




Fasulye (Bean sinker) ağırlık;
Ball sinkerin ezilmiş halidir denilebilir. Ball (Misket) kurşunla aynı amaca yönelik kullanılsa da daha çok çalkantılı (Türbülanslı) sularda yemin daha az etkilenmesini sağlamak için tasarlanmıştır. 








Bug sinker;
Göllerde yapılan avcılıkta düşük profilli ağırlık istendiğinde idealdir. Misina içinden geçirilerek gezer halde kullanılır. Arzu edilirse iğnenin bağlı olduğu köstekte kullanılarak yemin zemine oturtulmasında, arzu edilirse ana bedende fırdöndüden önce gezer halde kullanılabilir. Yüzeyinin daha düz olması nedeni ile su içinde, zeminde yuvarlanarak sürüklenmesi oldukça zordur. Akarsularda akıntının biraz fazla olduğu yerlerde kullanımı oldukça faydalıdır.



Spoon (Kaşık) sinker;
Dışbükey yapısı nedeni ile zeminin mercanlı, taşlık alanlarında, sarım esnasında takılmaları minimum seviyededir. Akıntılı bölgelerde pek randımanlı olmasa da, kumluk zeminlerde kolayca kuma gömülebilmektedir. Yemin suyun zeminine yavaş inmesini de sağlamaktadır.






Yaprak (Lead sinker);
0.2-0.3 mm arasında düzleştirilmiş ağırlıktır. Misinaya sarılarak ve hafif sıkılaştırılarak kullanılır. Arzu edilen ağırlığa göre plakanın istenilen yerinden kolayca kopartılabilmektedir. 








Barrel sinker;
Misinanın içinden geçirildiği bu ağırlık genellikle ana beden üzerinde gezer halde fırdöndüden önce kullanılmaktadır. Hafif olanları genellikle şamandıralı takımlarda kullanılmaktadır. İnce profili sayesinde yemi fırlatma esnasındaki kolaylığı ve misinanın sarımı esnasında yemin zemine yakın gelmesini sağlamak için kullanılır. Zeminin kumluk olması halinde ve yem sabit kalacaksa, zemine daha kolay gömülmektedir.




Bank (Snapper) sinker;
Tekne ile yapılan avlarda yemin mümkün olduğunca dibe hızla ve sallantısız bir şekilde inmelerini sağlamak amacıyla dizayn edilmişlerdir. Tepesindeki delik sayesinde olta takımının en ucuna takılır ve yine kolayca değiştirilebilir. Dip oltasında çok iğneli takımlar için idealdir. Çeşitli balık avı uygulamaları için değişik şekillerde dizayn edilmişlerdir. Nehir ve akarsularda da kullanılabilmektedir.
Walking sinker;
Bank sinker ağırlığın geliştirilmiş bir çeşididir. Kayalık zeminlerde kullanılmak üzere geliştirilmiştir.








Star sinker;
Star (Yıldız) sinker, kumlu deniz zeminleri, özellikle kıyıdan yapılan surf balık avcılığı için tasarlanmışlardır. Su içindeki dalgalanmalar esnasında ağırlık kendini kumluk zemine gömmektedir.







Pyramid sinker;
Pyramid sinker, ters bir piramit görünümündeki bu ağırlıkta denizin kumlu zeminlerinde kullanılmaktadır. Bir çapa vazifesi görmektedir. Taşlık zeminlerde kolaylıkla takılabilmektedir. Göl ve akarsuların zemininde takılabileceği çok şey olabileceğinden, tatlı sularda kullanılmak için pek iyi bir seçim değildir.






Surf sinker (Breakaway sinker);
Plajdan surf balıkçılığında oldukça popüler bir ağırlıktır. Sputnik sinker olarak da bilinmektedir. Denizin kumlu zeminlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Dışbükey yapısı nedeni ile atış mesafesi uzatılabilmektedir. Yan taraflarında bulunan aparatları sayesinde de güçlü akıntıların ve dalgalanmaların etkisini azaltmakta ve uzun süre yemi suyun içinde sabit tutabilmektedir.



Rocket (Roket) sinker;
Bomb (bomba) ağırlıklar olarak da bilinmektedir. Dip, zemin avcılığında idealdirler. Fırlatılması sonrasında hızlı gidebilmekte ve mesafeyi arttırabilmektedir. Arkasına pirinç bir fırdöndü bulunmakta ve uca doğru incelmektedir. Misinanın ucuna kolaylıkla bağlanabilmekte ve değiştirilebilmektedir. Bazı balıkçılar, iğne ile fırdöndü arasına da, fırdöndü veya halka kullanarak, bu ağırlığı kullanmaktadırlar. 
Rubber grip sinker;
Kauçuk çekirdekli bu ağırlığın her iki tarafında kulak adı verilen iki parça ve bir oluk vardır. Misina bu oluğa yerleştirilip her iki kulakçık ters istikamette döndürülerek  misinaya sabitlendirilir. Çıkartmak içinde bu seferde ters istikamette kulakçıklar döndürülerek misinadan uzaklaştırılır. Sürütme yöntemi avlarda derinliğin değiştirilmesi istendiğinde, ağırlıkların kolayca değiştirilmesi mümkündür.




Trolling sinker;
Tekne ile yapılan avcılıkta kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Kıyı avcılığında da kullanılabilmektedir. Dizaynı sayesinde gerek atış esnasında rüzgara karşı ve gerekse su içinde suyun direncine karşı aerodinamik bir yapıya sahiptir. Ucunda iki halka bulunmaktadır. Bu tip ağırlığın tek halkalı olanları da mevcut olup Torpedo sinker diye de bilinmektedir. Çoğu avcı tarafından da torpedo ağırlık rüzgarlı havalarda eniyi sonucu veren ağırlık olarak kabul görmektedir.
Sand grip sinker;
İnce kumlu zeminlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Akıntının olmadığı alanlarda, hafif olta malzemelerinin kullanıldığı ve fazla bir ağırlığa ihtiyaç duyulmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Kumlu ve çamurlu zeminlerde oldukça kullanışlı iken taşlık alanlarda bir o kadar da takılmaya müsait bir ağırlıktır.
Bullet sinker;
Plastik yemlerle, özellikle teksas ve carolina olta takımlarında kullanılmak üzere dizayn edilmişlerdir. Plastik yemlerde jighead (iğne ve ağırlık) yerine kullanılmaktadır.






Bell sinker;
Oldukça yaygın kullanılan bir ağırlıktır. Aerodinamik yapısı sayesinde uzak mesafelere atış yapmak kolaydır. Ancak zeminde takılacak metaryallerin olduğu alanlarda kullanımı pek mümkün değildir. Daha çok canlı yem kullanılan takımlarda kullanılmaktadır. İster misinanın ucuna, istenirse ana bedene fırdöndüden önce takılabilir.




     Uzun zamandır ağırlıklar kurşun ham maddesinden yapılmaktaydı. Ancak kurşunun su içinde takılmalar sonucu kalması halinde zehirleyici özelliği nedeni ile bu malzemeden kaçınılmaya hatta birçok yerde kullanımı yasaklanmaya başlanmıştır. Günümüzde kurşunun yerine toksit olmayan farklı malzemelerden üretilen ağırlıklar çoğalmaya başlamıştır. Biraz pahallı olsada, ağırlık kullanımında çevreye dost malzemelerle üretilenleri tercih etmemiz, gelecekte de balık avcılığının sürdürülebilmesi için önemlidir.