Sudak Balığı




Sudak Balığı

     15 Mart-30 Nisan tarihleri arasında avcılığı yasaktır. 20 yıla kadar yaşayabilirler. 130 cm boya, 20 kg kadar ağırlığa ulaşmaktadırlar.
     Göllerde derin, zemini taşlık, kayalık bölgeleri, akarsularda debisi düşük kesimleri tercih ederler. Yemlenme amacıyla kıyılardaki sazlık sığ kesimlerede gelmektedirler.
     Genelde 25 cm ye kadar boylarda olan sudaklar sayıca çok olmasa bile dağınık gruplar halinde yaşarlarken, daha büyük olanlar tek başlarınadırlar.
     Geceleri yemlenmeyi tercih etselerde gün içinde aktif bir balıktır. Karnı doyduktan sonra dinlenmeyi tercih eder. Avlakta bulunan küçük balıklar, kıyıda yaşayan ve suyla temas halinde olan canlılar beslenmesinde önemli yer tutarlar.
     Görüş yetenekleri sayesinde bulanık sularda da avlanabilmektedirler.

     Kış aylarında suların soğuk olması sudak balığın avlanmasında engel teşkil etmemektedir. Donmuş göllerde bile avcılığı yapılabilmektedir, ancak gün içinde avcılığı tercih edilmelidir. Soğuk ama donmamış sularda sabah ve gece saatleri, gün içinde ise bulutlu havalar verimli bir av zamanı olacaktır. Bu aylarda büyük sudakları yakalama şansı daha fazladır. Bu dönemde yapay yem kullanılmaktan ziyade canlı yem tercih edilmelidir.
     Yaz döneminde gece avlanmayı sever, yemlenme amacıyla sığ kesimlerde avını arar. Gün içinde tercihi derin sular olacaktır.
Sonbaharda ise gündüzleri sığ sularda gezinirken, geceleri derin sularda bulunmayı tercih edecektir.
     Sudak balığının istediği yemlerin bol olduğu sularda, balığın yeme hızlı bir tarzda saldıracağı beklenmeyebilir. Bu bölgede canlı yem kullanılabilir. Tam tersi durumda da sunulan yeme agresif saldırılarda bulunacaktır. Bu alanlarda da spin tarzı avcılık verimli olabilecektir.
     Avcılığı ve kullanılan malzemeler, turna ve tatlısu levrek avına oldukça benzemektedir.

Canlı ve ölü yem
     Sudak balığını için canlı yemlerin avlanılan bölgede bulunabilecek küçük ve uzun bir vücuda sahip olması av şansını arttıracaktır. Kıyıda bulunan canlılar ve solucanlarla istenilen av yapılamıyabilir. Canlı yem ve balık parçaları herzaman için ilk tercihi olacaktır.

Yapay yem
     Gün içinde açık havalarda at-çek tarzıyla avlanılacaksa koyu renkli 5-10 cm boyları arasındaki yapay yemler tercih edilmelidir. Kıyıya yakın mesafelerde avlanabileceği için yapay yemi uzak mesafelere fırlatma çabası içinde olunmamalı ve su yüzeyinin altında yüzebilen yemler tercih edilmelidir. Gece avlarında da açık renkli hatta fosforlu yapay yemler tercih edilebilir. Kıyıya daha yakın mesafelerde yakalanacaklardır. Önemli olan yapay yemin kullanım özelliğine göre bir aksiyonda sarılmasıdır.
     Yeme saldırışı agresif olacağından, sarım esnasında tasmalama için dikkatli olunması gerekmektedir. Ağız yapısının sertliği nedeniyle tasmalama gerekebilmektedir.
     Hangi yapay yem çeşidi kullanılırsa kullanılsın, suyun derinliği gözönünde bulundurularak su içinde yüzenler tercih edilmelidir. Sudak yeme saldırmadan önce yemi bir süre takip edeceği unutulmamalı ve aksiyon kıyıya kadar devam ettirilmelidir.

Olta Takımı Malzemeleri

Spin avcılıkta;
Kalaması olan 100m 0.25 mm misina sarılabilecek spin makarası.
Kıyı avlarında 250 cm civarı spin kamış tercih edilirken, botla yapılacak avlarda 180-200 cm arası tercih edilmelidir. Kullanılacak yapay yemlerin ağırlığı gözetilerek kamış atarı ona göre seçilmelidir. Genelde yapay yemler 5-30 gr arası olmaktadır.
Misina tercihi 0.20- - 0.25 mm arası yapılabilir. Av bölgesinde yayın balığının mevcutiyeti biliniyorsa misina kalınlığı arttırılabilir, ancak bu durumda da misinanın kalınlığı nedeni ile at-çek avlanma şekli zorlaşabilecektir.

Dip ve şamandıralı avcılıkta;
300-350 cm uzunluğunda 25- 80 gr arası atarlı surf kamışlar.
0.28-0.35 arası misina. Köstekler için ip misina tercih edilebilir.
25-50 gr lık kurşunlar.
Canlı yem için 2 li veya 3 lü iğneler.
Cansız yem için iğne 1/0, 2/0,3/0, 1, 2 nolu tırnaklı çapraz iğneler.
Kullanılacak ağırlığa göre şamandıralar.

     Kullanılacak takımlar turna ve tatlısu levrek avında kullanılan takımlarla aynı düzenektedir.