Kadife Balığı

Kadife Balığı


     20 yıla kadar yaşayan kadife balığı 75 cm e kadar büyüyebilmekte ve 10 kg a kadar ağırlığı bulabilmektedir. Ancak bu ölçülere gelebilmeleri istisnadır. Yurdumuzda yakalanan kadife genellikle 1 kg ağırlığına kadar çıkabilmektedirler. Sularımızda bolca bulunmaktadırlar. Akarsularun durgun kesimlerinde ve göllerde yaşarlar. Suyun bitkili bölümlerinde, nispeten çamurlu zeminlerinde ki tohumları, canlıları ve bitkilerdeki yosunları tüketerek beslenirler.Yemlerine temkinli yaklaşırlar. Görüntü ve sesten ürkerek kaçarlar ve tekrar o bölgeye geri dönmeleri zaman alır.
     Kadife balıkları diğer balıkların oksijensizlikten öldüğü sularda bile yaşayabilmektedirler.
Avlanması;
     Gece ve gündüz avlanabilirler. Kıyılarda saz ve bitkili alanlarda yemlenirler. Bu esnada zemini taradıkları için hava kabarcıkları su yüzeyine çıkar. Kıyıda çeşitli bölgelerde bu kabarcıklar görüldüğünde kadifenin doğal bir yemlenme rotası olduğu düşünülmeli, ve bu bölgeler yemlenerek avı yapılmalıdır. Enaz 2 veya 3 yeri yemlemekte fayda vardır.
     Şamandıralı asansör sistemli olta takımı başarılı standart bir takımdır. Yemi aldıktan sonra bir süre şamandırayı yüzdürür, şamadıranın battığı an tasmalamak gerekir. Acele edilmemelidir.
Sazan avında kullanılan dip oltası takımı ve göl kamışı oltası da kullanılmaktadır. 


Bir diğer olta takımı feeder dir.
   
 Bu takımda aynı zamanda iğnelerin yakınında yemleme yapılabilmektedir. Bu yemleme kutusuna gerek evde hazırlanan hamurlardan veya mısır taneleri veya çeşitli hububatlar ile solucanlar karıştırılıp konulmaktadır. Bu takımı kullanırken yem kabı ve olta takımının ağırlığı dikkate alınarak kamış tercihi yapılmalıdır.

Takımlarda 4-6 nolu iğneler tercih edilebilir.