Yapay Yem Fly

Fly avcılığı, ülkemizde yaygın olmamakla beraber balık avcılığında üst seviye olduğu görüşü hakimdir. Zevkli bir avlanma tekniğidir. Kıl ve tüyden yapılan yapay yemlerin isabetli bir şekilde balığın önüne atıp yakalanmasına yönelik bir tekniktir. Bu metotta kurşun ve/veya şamandıra gibi elemanlar bulunmaz ve ekipman kamıştan misinaya kadar bu iş için özel olarak imal edilmiştir.
Genel olarak, bu metotla tüm balıklar (yırtıcı balıklar) -Tatlı su ve Deniz balıkçılığı- avlansa da, söz konusu yöntem, temel olarak alabalık (tüm salmonidler) avcılığı için özelleşmiştir
Kullanılan yemlerin ağırlığı neredeyse olmadığından kamışın ve misinanın önemi ve kamışın kullanım tekniği ön plana çıkmaktadır. Kamışın kullanımı birçok denemeden sonra, istenilen düzeye gelmektedir.
Fly ipinin ucuna kılavuz denilen ve ipekten yapılan 1.2 – 1.5 metre uzunluğunda ayrı bir ipek ip bağlanmaktadır. Yapay yemde bu ipek ipin ucuna bağlanmaktadır. Dairesel hareketlerle hız kazandırılan yemin istenilen noktaya atılmasından sonra hafif hareketlerle geri çekilerek (suya düşmüş böcek hareketleri) sahte yemin sanki canlı bir böcek olduğunu göstermeye yönelik bir avcılık tekniğidir.
Avlanılacak bölgede yaşayan sinek ve böceklerin imitasyonlarının kullanılası, balığı yakalama şansını arttıracaktır. Balığın aşina olduğu böcek ve larvalar herzaman balığın dikkatini çekecektir. Taklit sahte yemler satılmaktadır. Ancak av bölgesinde bulunmayan böceklerin taklitlerini kullanmak verimsiz bir avın geçmesine neden olacaktır. Eğer avlanılacak bölge daha önceden biliniyor ve orada yaşayan yem olabilecek böcekleri tanınıyor ise o canlıların imitasyonlarının bolca satın alınmasında fayda vardır. Eğer bölge hakkında bilgi yok ise, yanımızda fly yapım malzemelerini götürüp o bölgeye has yemi orada yapmakta fayda vardır. Bu yemlerin elle yapımı kolay ve zevklidir.
Fly ile balık avı yapmak için öncelikle temiz ve suyu berrak olan avlaklar tercih edilmelidir, böylece balıkların hareketleri takip edilebilir, onların davranışları daha iyi çözülebilir. Bu av için en uygun zamanlar ilkbahar ve yazın başıdır. Balığın kıyıda yemlendiği bölgeler seçilmeli ve balık uzaktan takip edilmelidir. 
 Fly ile avcılık ayrı bir teknik ve tecrübe gerektirir. Bu yüzden Fly avcılığına başlamadan önce, bu avın nasıl yapıldığına dair bilgi edinilmesi önemlidir.

İmitasyon Sineklerin Gruplandırılması

Bazı böcek türleri hayatlarının her evresinde su ile temas halindedir. Yetişkin canlı (İmago) yumurtalarını suya bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar bir süre yüzeye yakın kesimlerde yaşamlarını sürdürürler. Nimfa halini alan canlılar su yüzeyinde veya su kenarında (Sub-imago) halini alana kadar buralarda yaşamlarını sürdürürler. (İmago) Yetişkin hallerine ulaşmak üzere karada yaşamaya başlarlar. Sonrasında çiftleşen böcekler yumurtalarını su yüzeyine bırakırlar.Bunların yanısıra çekirgeler, değişik kelebekler, su pireleri, örümcekler gibi canlılarda balıkların yemek listesinde yer alırlar, fakat bu türler su ile direkt temas dışında suya ancak bir kaza sonucu düşerler.

Dry fly (Canlı sinek-böcekler)
Wet fly (Ölü sinek- böcekler)
Nymphs (Larvalar)
Streamer (Yanar döner)

Dry Fly
Yetişkin bir böceğin canlı ve yumurta bırakmak üzere olan halini taklit eder. Kuru sinekler, Alabalığın menüsünde önemli yer oluşturan sineklerin/böceklerin ergin hallerini sembolize eden imitasyonlardır. Özelliği su yüzeyinde suyun yüzey gerilimi sayesinde gezinebimeleri/su yüzeyine konabilmeleridir. 







Wet Fly

Ölü yetişkin böceği veya larvaların taklitidir. İmitasyonlarının en belirgin özelliği, kanat ve bacak gibi eklentilerinin dik, yani hayatta oldukları formda durmamalarıdır. Su yüzeyinin biraz altına kadar batarlar.





Nymphs
Böceklerin larva dönemlerindeki görünümlerini taklit eder. Larva dönemini su içinde geçiren bir çok canlı Mevsimin belirli bir zamanında büyük gruplar halinde ergin bireye dönüşürler. Bu dönem içinde larva veya pupa dönemlerinde yem olurlar. Bunlarda batmaktadırlar.





Streamer 
Akıntıya kapılmış ufak bir balık veya canlıların taklitidir.Bu tür imitasyonlar balıklar fare kurbağa vs canlılar örnek alınarak hazırlanırlar. Burdaki ana tema avlanacak balığa kaçmakta olan bir yem izlenimi vermek ve bütün dikkatini bu yeme çekmek için imitasyona renkli ve parlak bir görünüm vermektir.


Sineklerin büyüklüğü, bağlandığı iğne ile bağlantılı olarak değişiklik gösterir. İğne çok özel şartlar dışında, genelde halkalı tiptedir. İğne büyüklükleri diğer iğneler gibi sınıflandırılır, 1 numara sinek bu sınıflandırmaya göre en büyük sinektir ve deniz alaları, somon avcılığında kullanılabilir. En küçük sinek 18 numara iğneye bağlanır ve dere alalarının yeme çok isteksiz oldukları, ancak çok ufak sinekler/böceklerle beslendikleri durumlarda, çok ince 0.05-0.07 bir beden eşliğinde kullanım alanı bulurlar.

Fly Yemi yapımında kullanılan Takım kutusu


Herşeyden önce fly yapımında, bir takım kutusu gerekmektedir. İçerisinde ihtiyacımızı karşılayacak her türlü aletin yer alması şarttır. Bu aletlerin değişik versiyonlarını evde kendimizde yapabiliriz. Ancak yapay sineğin gerçeğine benzemesi için bu iş için dizayn edilen bu aletlerin temin edilmesinde fayda vardır. Piyasada çok az bulunmasına rağmen av malzemeleri satan bazı firmaların internet adreslerinden bulmak ve sipariş vermek mümkündür.
















A- Kılların bir boya getirilmesine yarayan tutamak
B- Saplı iğne, evdeki bir iiğneden de fayadalanabilir.
C- Düğümlemeye yardımcı olan aparat. Düğümleri el ile de bağlamak mümkün.
D- I- Kuru sineklerin saçaklarını yaparken saçak tüyünün ucunun tutturularak sarılmasını sağlıyor.
E- F- İpin iğneye sarılmasını sağlayan iplik bobini tutucusu.
G- Havın bağlama ipliğine dolanması için kullanılan çıkrık. Aynı işlem ellede yapılabilmektedir.
H- Makas. Tırnak makası veya ince uçlu küçük bir makaslada aynı işlem yapılabilmektedir.
I- Cımbız
J- İplik bobin tutucusuna iplik takmak için kullanılan kılavuz.

Bazı malzemeler evde temin edilebilecek gibiysede, sinek yapımında her iki elinde kullanılaması gerektiğinden, hassasiyet açısından bu malzemelerin temin edilmesinde fayda vardır.
Fly olta takımının kullanımı hakkında detaylı bilgi için;
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/fly-oltas-ve-kullanm.html