Misina


İyi bir misina, balığın, oltanın ucunda hissedilmesini mümkün kılmak için bir hassasiyet dengesine sahip, balığın ilk vuruşunu absorbe etmek için darbe dayanımı, kolayca kopmadan balığı oltanın ucunda tutabilmek için kontrollü bir esneme ve olta atımı ile çekimini iyileştirmek için uygun bir sertlik gibi noktaları bir arada bulundurmalıdır.
Önem verilmesi gereken nokta avlanma türüne uygun misina seçimi ve misinanın özellikleri olmalıdır.
Misinalar bir takım düzeneğinde doğru kullanılmalıdır. Bu kuralın temelinde ise ince bir takıma sahip olmak yatar. Elastikiyetleri-sertlikleri, taşıma güçleri, gam yapma özellikleri, hafızaları v.b. gibi kriterler üzerinden değerlendirilir.

Çap Test yükü:
Misinanın kopmadan taşıyabileceği maksimum yükü belirtir. Genel olarak her misinanın etiketinde libre (LB) veya kilogram (KG) olarak belirtilir. Libre İngiliz ölçü birimidir.
Basitçe Lb değerinin yarısının biraz altı kg dır. Yani 20 lb deniliyorsa 10 kg’nin biraz altı 9 5..9 75 kilo gibi. Formül olarak 1 kg = 2 2 libre (1 Lb = 455 gr) 22 libre ise 10 kg. olur.
Çap bir misinanın dayanıklılığını artırır.
Bu değerler “test” değeridir ve çoğu marka bu ağırlığa ulaşmadan kopar gider. Bu yüzden olası en ağır yükün en azından %30 fazlası test değerine sahip misinaların kullanılmasında fayda vardır.
Misina seçimini sadece balığın ağırlığına bakarak yapamazsınız. Bilhassa kıyıdan avlanırken uygulayacağınız fırlatma gücü çok çok yüksek değerlere çıkabilir. Eğer 100 gr kurşun kullanıyorsanız bunu 50 m öteye fırlatmak için mesela 10 kg atar yük oluşturursunuz. Eğer misina bu yüke dayanamazsa kopar.
Çap ayrıca kullandığınız makarının türü üzerinde de rol oynar. Küçük çaplar SPINCASTING ya da SPINNING makaralar için daha uygundur.
Bir çok üretici misinalarını av şartları için tatlı su levreği gibi küçük balıklar için ultra-light/çok hafif ve ton balığı ile göl turnası gibi daha büyük balıklar için büyük av şeklinde değerlendirmektedir. Hatta soğuk su ve buzlu su balığı için bile özel üretilmiş misinalar bulunmaktadır.

Aşınma dayanımı
Misinalar sert koşullara maruz kalırlar. Kayalar, ağaç kökleri ve su. Sürtünmeye, çentiklere ve sürekli atıp-çekmeden kaynaklanan aşınma ile zedelenmelere dayanabilen bir misina kullanılmalıdır.

Esneklik: Misinanın yüke bindiği zaman ne kadar uzadığını ifade eder. Bunun bir ölçüsü yoktur. Esnek olmayan, çok esnek, az esnek gibi basit tabirler kullanılır.
Esnekliği yüksek olan bir misina balık çektiği zaman uzar yükü emer. Balık sürekli yoğun güçle çekemez. İlk anda uygulanan yoğun yük bu esneme sayesinde emilir ve balığın yakalanması kolaylaşır.

Esnemeyen bir misina ise balığın bu ilk hareketinde yükü doğrudan balığın ağzına ve kamışa yada elinize verir. Esnek olmayan bir kamış bu ani darbe ile kırılabilir, yerden veya elden kurtulup gidebilir. Misina elde tutuluyorsa eli kesebilir. Ama balık ne olduğunu anlayamadan iğne damağına saplanmış olur.
 Eğer misina belli bir esnekliğe sahipse iğne balığın sert damağına saplanmadan önce uzar belli bir gecikme sağlar. Balıkçı bu gecikmeyi karşılamak üzere hızla tasmalar ki iğne balığın damağına otursun. Esnek olmayan bir misinada ise böyle hızlı tasmalama yaparsanız iğneyi kıracak yada balığın ağzını yırtacak kadar bir güç sağlarsınız. Böyle bir misina ile her daim hazır olmanız gerekir bilhassa sazan levrek kofana gibi iri balık avında.

Misinanın esnekliği azaldıkça balığın yemin kurşunun her hareketi doğrudan kamışa kadar ulaşır. Böylece daha hassas bir duyumsama sahibi olursunuz.

Hafıza: Misina sarılı olduğu yerin şeklini korumaya çalışır. Örneğin makaranın şeklini korur ve attığınız misina havada ve suyun üzerinde uzatılmış bir helezon yay gibi serilir. Yemi fırlatıyorsanız havada sürtünme artar ve mesafe kısalır. Suya düştüğünde ise yüzey gerilimi artar ve yemin suya batışı gecikir. Suyun içinde de aynı etki sürdüğü için balığın misinayı görme ihtimali artar. Ayrıca bu kıvrımlar bazen kuş gözü denen düğümlere sebep olur ve misinayı zayıflatır. Toplarkende karışmaya daha meyilli olur.

Ayrıca hafızası yüksek bir misina bilhassa düğüm yerlerinde zayıflamaya meyillidir. Bir şekilde baskı altında çekilirse kurdela etkisi yaratır ve sert bir yay şeklini alır. Sonuçta deformasyon artar misina çöpe gider. Çapari satanların sıklıkla söyledikleri “denize bir kere girdimi çaparinin işi biter” lafının sebebi bu mevzudur.
Bir misinanın düşük hafızaya sahip olması her zaman avantajdır. Ancak hafızasız olmasına güvenen modeller bunu etiketlerinde açıkca “low memory” “No memory” şeklinde belirtirler. Sıradan misinalar bu hususa dair hemen hiç bir bilgi içermezler. Basitçe misinayı kıvırın kıvırdığınız şekilde kalıyorsa hafızası yüksektir.

Görünürlük:
Bazı özel misinalar suyun içinde tam saydam hale gelir ve görünmez. Bunu sağlayan, ışığa gösterdikleri tepki suyunkine yakın kırılma endeksine sahip olmaları, polimer yapılarının mikro çatlaklara pek meydan vermemesidir. Bu misinalar görülmeme konusunda tartışılmaz en avantajlı olanlardır. Ayrıca görünürlüğü azaltmak için her bir birimi (metre yarım metre vs.) farklı renkte olan misinalarda mevcuttur. Bu tipik kamuflaj deseni etkisi yaratır ve fark edilmeyi zorlaştırır.
Florokarbon ve Monofilament misinaların su içinde görünürlülükleri







Dayanıklılık: Diğer yandan bir misinanın sıyrılmaya karşı direnci de önemli bir kriterdir. Misina kullanırken çoğu zaman bir yerlerden sürtünerek çekilir. Bu esnada mutlak şekilde yıpranır. Genel kaide olarak sağlam misinalar bu hususta da iyidir. Bu sürtünme iki şekilde misinaya etki eder. Öncelikle misinanın yüzeyinden birazı sürtündüğü yerde kalır. Bu bariz şekilde misinanın yer yer incelmesine sebep olur. Diğer yandan bu sürtünme misina üzerinde çatlaklar oluşmasına yol açar. Bu su içinde görünürlüğü kötü etkiler. Bilhassa suyun dışında makaraya kamış kılavuzlarına vs. sürtünme fazlaca ısı üretir ve misina yumuşar uzar. Bu uzama sürtünme bölgesinde oluşur. O kadar ki misinanın bir tarafı aynen kalırken diğer yanının uzunluğu değişir ve ardından soğuma başlar. Bu durumda misina üzerinde çatlaklara yol açar. Ancak ısınınca yumuşamasına rağmen genişleme eğilimi göstermeyen misinalar bu sorundan daha az etkilenir. Bu özelliği sağlayan misinalar silikon katkılı veya çeşitli polimerlerle güçlendirilmiş misinalar olacaktır.


Monofilament misinalar:
Bu tür misinalar standart konvansiyonel naylon misinaları kapsar.
-Naylon ve benzeri karbon zinciri tabanlı materyallerden üretilirler. Bu nedenle saydam ve nispeten sağlam olurlar.
-Esneklik olarak en önde gidenler bu türlerdir. Bazıları kopmadan önce boyunun %40′ı kadar uzayabilir.
-Çok ucuzdurlar.
-Monofilamentin bilhassa sağlamlık yönünden geliştirilmesi ile termal monofilamentler silikon benzeri katkılı olanları vs. üretilmiştir. Bunlar biraz daha pahalı olmalarına rağmen son derece sağlamdırlar. Aynı kalınlıkta iki kata yakın yük kaldırabilirler. Esneklikleri gene fazladır. Ama bilhassa hafıza yönünden standart monofilamentten pek iyi netice vermezler.
-Monofilamentin en zayıf tarafı düğümlere dayanıksız olmasıdır. Bu yüzden çamaşır ipi bağlar gibi alelade değil yükü çeken hattın en az zedeleneceği şekilde bağlantı yapmak gerekir. Bu ise bilhassa çapari düğümlerinde zor bir iştir.
-Bir diğer dezavantaj ise UV ışığa çok hassas olmalarıdır. UV ışık naylon bazlı olan bu misinaların yapısını bozar. Saydamlıkları yavaşça kaybolurken çok kırılgan ve gevrek bir hal alırlar bu yüzden mümkün olduğunca güneş altında tutmamak gerekir. Doğrusu diğer tüm türlerde bir şekilde güneşten etkilenir ama monofilament hemen hepsinden daha fazla.
-Bilhassa deniz suyunda kısa sürede şeffaflıklarını kaybediyorlar.


Örgü misinalar: Çok ince bir kaç monofilamentin ve ipek, pamuk, naylon, polyethylen fiber gibi maddelerin saç örgüsü gibi örülerek  ve vinil kaplama ile takviye edilerek elde edilirler.
-Bu sayede görülebilirlik nispeten azalırken sağlamlık artar. Fiyat ise makul seviyede kalır.
-Yapıldıkları malzemeye bağlı olsa da esnekliklerinin yüksek olması nedeniyle özellikle çok büyük orkinos ton balığı yada kavgacı balıklar olan yayınlar gibi avlar için en uygun misinalardır. Bu tip misinalar büyük avlar için kullanılır.
-İpin kancadan kurtulmasını önlemek için üretici firmanın tavsiye ettiği düğüm türü kullanılmalıdır.

Fused misinalar :
-Bu misinalar monofilamentten daha sağlam olan çeşitli fiber ve polimer malzemelerden üretilirler. Fiber kalın olursa kırılgan olur. Bunu önlemek üzere çok ince bir sürü fiber bir araya getirilir termal olarak birleştirilerek yapışmadan birbirine sıkıca sarılması sağlanır. Daha sonra da üzerleri plastik PVC ABS gibi bir materyalle sarılır.
-Bu misinalar son derece sağlamdır.
-Hafıza özellikleri çok düşüktür. Ama kolayca eskirler. Özellikle etraflarını saran koruyucu kabuk çabucak sıyrılır.
-Saydamlığın avantajlarına sahip değildirler. Fakat iyi bir monofilamentin kalınlığından çok daha düşük bir kalınlıkta daha fazla yüke dayanabilirler. Bu yüzden suya batma havada süzülme gibi konularda son derece iyidirler.
-Fiyatları monofilamente göre çok yüksek olur.

Florokarbon Misinalar :
-Yapısındaki en büyük özellik çap ölçüsünün diğer misinalara göre küçük olması, sağlam düğüm tutmasıdır.
-Bu malzemenin kırılma endeksi suya yakındır. (Işığın kırılma indeksi Suyun 1.33, Carbon misinanın 1.37-1.42, Naylon misinaların 1.52-1.62 dir.)
-Suyu hiç bir şekilde emmez üzerinde mikro çatlaklar oluşmaz. Bu özelliklerle suyun içinde görünmez olurlar. %100 denemez ama eğer burada bir misina var mı diye aranmıyorsa onu görmek zordur.
-Bazı türler suyun dışında farklı bir polarizasyon şeması gösterir ve nerdeyse parlar. Böylece suyun dışında çok iyi görünürken su içinde görünmez olan misinalar elde edilir.
-Bilhassa ürkek balıklar olan turna, levrek gibi avlar için ideal misinalardır.
-Esneklikleri düşüktür.
-Dayanaklıkları ise sıradan monofilamentlere göre daha yüksektir.
-Yoğunluğunun yüksek olması batmasını hızlandırır ve kurşunun daha efektif olmasını sağlar.
-Fiyatları yüksektir ama çok pahalı denecek kadar da fazla değildir.
-Sudan ağır ve batar, sürtündüğü yerlerde formunu bozmaz.
Sonuç olarak; Suyu emmemesinden, yoğunlaştırılmış kimyasal yapısı nedeniyle ve çap küçüklüğünden dolayı görünmez olarak adlandırılmıştır. Düğüm tutan, dayanıklı, çekeri yüksek, esneme özelliği diğerlerine göre daha yavaş gerçekleşen ve bunlara bağlı olarak su tutma ( istenilen derinliğe ulaşma ) yeteneği diğer türlerine göre daha fazla olan bir misina türüdür.

Dakron:
Naylon misinaların keşfinden önce kullanılan olta ipleridir ve hala ekonomik ve sağlam olduklarından dolayı piyasada satılıyorlar.

Çelik teller:
Adından da anlaşılacağı üzere metal telden mamul, çoğunlukla predatör ( yırtıcı ) veya dişli avların takımlarında beden veya köstek olarak kullanılırlar, bazı koşullarda makaralarda olta ipi yerine kullanılan tipleri de vardır. Bunlarda mono ve multi-sarım tekniklerinde imal edilip, kaplama ile takviye edilmişlerdir. Titanyum gibi çok üstün teknolojiye sahip ürünlerden örnekleri mevcut oluğu gibi düğüm tutanlarda vardır.

Misina satın alırken aşağıdaki faktörler göz önünde tutulur:

1- Çektiği ağırlık ve çapı,
2-Islak düğüm tutma kuvveti,
3-Darbe emme ( kuvvet bindirme anında esneme kabiliyeti ),
4-Hafıza-Esneklik [ Memory ( Gam yapma ): Özellikle naylon misinalarda sarımda veya fırlatma esnasındaki gerilimde elastiki yapısından dolayı o an için bir form bozukluğu olur. Hal böyle olunca normal konumuna geldiğinde tekrar eski haline dönebilme olayıdır ( kendi orijinal şeklini hatırlamasıdır ). Özellikle soğuk sularda kullanılacak takımlarda problem yaratan faktör için dikkat edilmesi gereken değerdir.
5-Ultraviyole ( güneş ) ışığından etkilenmeme,
6-Misinanın bir bobindeki değişkenliği,
7-Aşınma dayanıklılığı,
8-Rengi,
9-Yeterliliği,
10-Fiyatı.

Bakımı:
Her takımda olduğu gibi temiz tatlı su altında yıkanmalı, güneşe ve ısıya karşı korunmalıdır. Teknik özelliği olanlarda, imalatçı firmanın önerdiği bakım metodunu yapmak en doğrusudur.


Florokarbon mu, Monofilament mi,  Örgü Misina mı?

Yapay Yemlerden yüksek verimi almak için doğru misina tercihi önemlidir. 
Spinerbait Yemlerle;
Spinerbait yemde hangi misinanın daha iyi olduğu konusunda tam bir netlik yoktur. Spinnerbait yemin su yüzeyine yakın olarak kullanılması gerektiği düşünüldüğünde; Monofilament misina yüzer bir özelliğe sahip olduğundan yemin su yüzeyine yakın durmasını sağlamaktadır. Ama florokarbon misinalarda yemin su yüzeyine yakın durmasını sağlamak için ekstra bir parça gerektirmektedir. Fakat buda kamış ve olta takımının kullanılmasında sıkıntılar yaratmaktadır. Öte yandan florokarbon misinanın esnekliği, hassasiyeti ve görünürlük oranının düşüklüğü de bir avantaj olarak kabul edilmektedir.

Sığ Su Crankbait Yemlerle;
Sığ sularda kullanılan crankbait yemlerde florokarbon misinaların 3 büyük avantajı vardır. Aşınmaya dayanıklılığı, daha az görünürlülüğü ve daha az esnek olması. Florocarbon misina sığ kesimlerde sürtünmelere daha dayanıklıdır. Esnekliğinin daha az olması, balığın saldırı anındaki ısırıklarını hissetmekte büyük fayda sağlamaktadır. Öte yandan monofilament misinalar ise daha esnek olduğundan, yapay yemi sıçratmakta kolaylık sağlamakta ve takılmalar esnasında kırılmaları da daha az olmaktadır.

Orta su Seviyesinde Crankbait Yemlerle;
Orta su seviyelerinde monofilament misinanın esnekliği sayesinde, balıkla mücadele esnasında iğnenin balığın ağzından çıkma riski azalmaktadır. Fakat orta aksiyonlu bir kamış varsa, daha az esnekliğe sahip florokarbon misinalarda aynı özelliği vermektedir. Görünmezlik faktörünün yanısıra, fluorokarbon misinalar mono misinalara göre 1 m ye kadar daha fazla batabilmektedirler. Buda iyi bir avantaj olarak kabul edilebilir.

Suyun Dip Bölgesinde Crankbait Yemlerle;
Suyun dip seviyelerinde de monofilament misinanın esnekliği sayesinde, balıkla mücadele esnasında iğnenin balığın ağzından çıkma riski azalmaktadır. Görünmezlik faktörünün yanısıra, florokarbon misinalar mono misinalara göre 1 m ye kadar daha fazla batabilmektedirler. Buda iyi bir avantaj olarak kabul edilebilir.

Kurbağa Yapay Yemle;
Uzun mesafelere atış yapılmak istendiğinde 20 ile 30 kg çekerli örgü misinalar kullanılmasında fayda vardır. Daha ince ip misinalarla daha uzak mesafelere atış da yapılabilmektedir. 

Yumuşak Kısa Kuyruk Swimbait Yemlerle;
Yem ilk kullanıma başlandığında florokarbon misina özellikleri nedeni ile faydalı olacaktır. Ne zamanki su yüzeyine yakın yüzen yem (Swimbait) olarak kullanılacaksa mono misinanın tercih edilmesi avantaj sağlayacaktır. Mono misina esnekliği sayesinde balığın yemi yoklayıp, ısırdığında, iğnenin ağzına saplanması anında avcıya tasmalama yapmadan önce zaman kazandıracaktır.




Ağır Sert Swimbait Yapay Yemlerle;
Florokarbon misina esnekliği sayesinde, uzun mesafelere atılan ağır yemlerin misina ile karışmasını engelleyecektir. Örgü misinalarda, rüzgarlı havalarda ağır yem aniden yavaşlayacak fakat makaradan boşalmaya devam eden örgü misina hızına devam edeceğinden takımda karışmaya neden olacaktır.

Ağır Olmayan Sert Swimbait Yemlerle;
Florokarbon misinalar, bu grubtaki sert ve yumuşak swimbait yemlerin hemen hemen hepsinde kullanılabilecek misinalardır. Sadece bu grupta yüzeyde yüzen swimbaitler için uygun değildir. Bu durumda yüzer monofilament misinalar daha iyi bir seçimdir. Yüzeye yakın yüzen bu tarz yemlerde örgü misinalarda doğru kamış ile kullanılabilir.

Ağır Line-Thru Swimbait Yemlerle;
İçinden misina geçen bu yüzen yemlerde florokarbon misinalar kullanılmaktadır. Dip seviyesi ağırlık, misina kalınlığı ve sarım hızıyla ayarlanabilir. Mono misina da kullanılabilmektedir. Eğer yemin su yüzeyine yakın gelmesi  veya  yemin daha yavaş şekilde dibe inmesi istenirse  mono misinalar kullanılabilmektedir. 


9-11 cm lik Sert ve Yumuşak Swimbait Yemlerle;
Monofilament misinaların esneklik özellikleri ile, bu küçük yüzen yemleri daha rahat kontrol edildiği, daha rahat aksiyon verildiği söylenmektedir. Yine batan swimbait yemlerin su seviyelerinin tespitin de mono misinaların ölçüleri de rol oynamaktadır. Florokarbon misinalarda dayanıklılıkları ve düşük görünürlüğü nedeni ile tercih edilmektedir. Bu grupta yüzeye yakın yüzen yemlerde örgü misinalarda kullanılabilmektedir.


Drop Shot oltası;
Florokarbon misina bı olta takımından istenen verimliliği sağlayacaktır.  Standart kullanım 4 kg çekerli misina olsa da, avlanılan su bitki ile kaplı ise yüksek çekerli misina da kullanılabilmektedir.





Lipless Crankbait Yemle;
Yosunla kaplı suda örgü misina kullanılabilir hatta iyi bir randımanda alınabilir. Bununla beraber birçok durumda florokarbon misinanın kullanılması çok daha iyi bir seçim olacaktır. Florokarbon misinanın azda olsa esnekliği, yemin yosunlara takılması halinde, kurtarmada büyük rol oynayacaktır. Görünürlüğünün düşüklüğü de  artı bir avantajdır. Misinanın boyutu, hedef balığın büyüklüğüne ve bulunabileceği derinliğe göre belirlenmelidir. Sığ alanlarda yapılan avda misina daha ince olmalıdır.


Wacky Worming oltası;
İnce bir olta düzeneğidir. Temiz berrak sularda 2 kg çekerli florokarbon misina ile oldukça fazla ısırık alınabilir. Eğer su yosun ve bitkili  ise, 4 kg çekerli florokarbon misina çok daha kullanışlı olacaktır. 3 kg çekerli misina ise her türlü şartta kullanılabilir.



Sert Gövdeli Su üstü Yemleri;
Asla florokarbon misina kullanılmamalıdır. Florokarbon misina suyun içine batacağından su üstü yemin aksiyonunu mutlaka olumsuz etkileyecektir. Ağır misinaların su üstü yemlerle kullanımından kaçınılmalıdır. Mono misinalar bu su üstü grubta kullanılabilir. Eğer kompozit soft action bir kamış kullanılıyorsa, örgü misina kullanımından hiç çekinilmemelidir.


Carolina Rig Oltası;
Bu olta takımında florokarbon misinanın kullanımı oldukça faydalıdır. Olta takımının yapısı gereği suyun zemininde, sürüklenerek kullanıldığı için, florokarbon misinalar aşınmaya karşı dayanıklılıkları ve daha az görünürlükleri nedeniyle ön plana çıkmaktadır. Örgü misinada kullanımı oldukça yaygındır. Örgü misinanın esnekliği olmadığından suyun zemini hissetmek çok daha kolay olabilmektedir. 


Buzzbait Yemlerle;
Florokarbon misina kullanılmamalıdır. Kalın mono misinada su içinde hareketlerini etkileyecektir.  İnce mono misina ile yavaş sarım mümkün olduğundan çok daha verimli kullanılabilmektedir. Örgü misina ise sağlam bir olta düzeneği oluşturacağından, bu yem grubunda rahatlıkla kullanılabilir.



Jerkbait Yemlerle;
Florokarbon misina batma özelliğinden dolayı çok daha iyi aksiyon verilebilmektedir. Misina direkt bağlanabileceği için düzenekte problem yaşanmayacağı gibi, takılmalarda kolaylıkla da kurtulabilecektir. Eğer bu yem suyun yüzeyinin hemen altında (Hatta su üstü olarak da) kullanılmak isteniyorsa) monofilament misinalar daha iyi bir seçim olacaktır.


Flipping Jig Yemlerle;
Standart jig ile bu yemin kullanımında bir çok faktör misina tercihini belirlemektedir. Temiz ve berrak sularda, dibi taşlık alanlarda, hem aşınmaya karşı dayanıklılığı hemde daha az görünür olması açısından ve esnekliğinin de bulunması nedeni ile florokarbon misinalar iyi bir seçimdir. Ancak bulanık, çamurlu alanlarda ise örgü misinalar çok daha iyi bir seçimdir. Kalın otların bulunduğu alanlarda balığı çekerken, örgü misinalar çok daha fazla kolaylık sağlamaktadır.


Swimming Jig Yemlerle;
Genellikle swimming jig yemi hızlı sarım yapıldığında çok daha verimli olmaktadır. Su yüzeyine yakın bir bölgede kullanılması için fluorokarbon misina idealdir. Mono misinalarda kullanılabilmektedir.




Yumuşak Plastik Stickbait Yemlerle;
Bu grup yemler hızlı battıklarından florokarbon misinalar batışlarına yardımcı olacaktır. Görünürlülüğünün azlığı ve dayanıklılığıda artı bir avantaj sağlamaktadır. Kalın bitki örtüsünün bulunduğu sularda ise örgü misina çok daha doğru bir seçim olacaktır. Balık yakalandığında bitkili alanda balığın çıkartılması çok daha kolay olacaktır.





Shaky Head Yemlerle;
Bu yem grubu yavaş bir şekilde batıp, dar bir alanda hareket edeceğinden ince bir olta düzeneğine ihtiyaç duymaktadır. Florokarbon misina sanki bu olta takımı için üretilmiştir. Misinanın inceliği suyun berraklığına ve bitkili olup olmamasına bağlıdır.



Ortalama bir misinanın çeker gücü

0.10 --0.68 kg.
0.15 --1.3
0.20 --2.2
0.25 --3,6
0.30 --4.4
0.35 --5.1
0.40 --8.2
0.45 --9.8
0,50 --11.0
0.60 --16.0
0.70 --21.0
0.80 --26.0
0.90 --34.0
İyi bir misinanın çeker gücü

0.10 --1.0 kg.
0.15 --1.8
0.20 --3.0
0.25 --4.3
0.30 --6.0
0.35 --8.2
0.40 --10.6
0.45 --12.5
0.50 --15,4