At kuyruğundan örülerek yapılmaya başlanan ip misinalar, günümüzde örgü teknolojisinin gelişmesiyle çeşitli maddelerle kaplamalı olarak üretilmektedir. Bu kaplamalar ipe esneklik ve ağırlık katarak yemin atılmasını kolaylaştırırlar. Misinaların farklı şekilleri ile atış mesafeleri ayarlanmaktadır.
L (Level) ip misina bütünüyle aynı kalınlıktadır. Kısa mesafeli atışlarda kullanılır. Shooting head tekniğiyle yapılan atışlarda da kullanılmaktadır.
DT (Double tapper) İp misinanın her iki ucu aynı kalınlıkta iken orta kısmı konik ve giderek incelen bir şekildedir. Her iki uçtaki konik kısımlarından biri yıprandığında yada kırıldığında, kırılan ucu diğer tarafa bağlayarak ip kullanılmaya devam edilebilir. Genelde dry fly yemlerinde kullanılır. Orta mesafeli atışlar için kullanılır. Fly avcılığına ilk başlayanlar için başlangıç ta kullanılabilecek ideal iptir. DT F (Floating) Çift uçlu yüzen ip manasını taşır.
WF (Weight Forward) Bedenin bağlandığı ön tarafta hafifçe kalınlaştırılarak ağırlaştırılmıştır. Uzun mesafeli atışlar için üretilmiştir. Ön taraftaki kalınlaştırılmış kısımın farklı uzunluklarda yapılan çeşitleri mevcuttur.
WFF (WEIGHT FORWARD FLOATING)
Ağırlığı önde yüzen tip iptir. Nymph, tabii ölü yem ve streamer için tasarlanmıştır. Rüzgarın etkili olduğu (ilave ağırlık kullanmayı zorunlu kılan) havalarda dry fly ile kullanılabilinmektedir.
WFS (WEIGHT FORWARD SINKING)
Ağırlığı önde, batan tip ip demektir. Uzun atımlı olup, ipin tümü batar. Hızlı aksyionlu dip balıkları için kullanılır. İpin tamamını su yüzüne doğru çekip ardından sıkıca casting yapmak lazımdır. Bu iplerde en iyi çözüm F/T kullanmaktır. Bu ipler yüzer, ancak 3 metrelik bir kısmı batan yada hızlı batan şekilde imal edilmiştir.
TT (TRIANGLE TAPPER)
Tapper kısımları daha uzundur. Castingi çok iyi olup, yumuşak bükülümü onu sadece dry fly için değil, aynı zamanda roll casting (roll cast ipin büyük bir bölümü önünüzde ve tercihen su üstünde serili iken, yumuşak bir hareketle kamışın saat 2 yönüne çekilmesi ve saat 11 yönüne doğru kamışa güç verilmesi ile oluşan bir atış tekniğidir.) içinde mükemmel kılar. Kullanımı zor bir ip türüdür.
Leaders ve Tippets
Leader ipten gelen atış gücünü, yumuşak,uygun bir şekilde yeme aktaran 2 m boyunda parçadır. Kalınlıklarına göre numaralandırılmıştır.
11000=0x
10000=1x
9000=2x
8000=3x
7000=4x
6000=5x
5000=6x
4000=7x
X' in başındaki rakam büyüdükçe leader incelir.
Flylarda da bu durum aynıdır. Numara büyüdükçe fly küçülür. 28 numara en küçük flydır.
Tippet ile leaderin eşleştirilmesi
6x tippet, 6x leaderle kullanılır.
İkisinin de aynı numaradan olanlarını bağlamak ve kullanmak daha iyi sonuç verir. Bağlarken wind knot düğümünü kullanılmalıdır.
WF6F iple 4x 2 metre leader ve 4x tippet kullanılabilir.
Backing
Fly ipinin makineden boşalırken ve toplanırken hızlı olması, fly ipinin kısa olduğu durumlarda makarada alt dolgu oluşturması ve aynı zamanda balığın yakalanması halinde balığı yormak için kalama olarak kullanılan iptir.
İp Misinanın Bakımı
İp bir tür plastiktir. Gövdedeki çatlak yada benzeri bir aşınmadan içeri sızan su yada kimyasal madde ipin homojen yapısını bozar. İp gövdesinde gözle görülür bir çatlak yada aşınma meydana geldiğinde artık kullanılmaz hale gelmiş demektir.
Solvent bazlı her tür kimyasal (deodorant şeklinde imal edilen parfüm, sinek ilacı, güneş yağı vb.) ile gazyağı ve türevler, direk güneşe maruz kalma, ultraviyole ışınlar, aşırı yüksek sıcaklıklara maruz kalma (araba bagajı içi) gibi durumlar ipi kullanılmaz hale getirir.
F (Floating) yüzen özelliğe sahip iplerin gövde bölümleri muhakkak temiz tutulmalıdır. Aksi takdirde iplerin yüzme özelliği bozulur. Bu yüzden her kullanımdan sonra mutlaka temiz suyla, düzgünce yıkanarak saklanmalıdır. İp kutularını üzerinde yıkamanın nasıl olacağı yazılıdır.
Doğal sabunlar kullanılmalı deterjan tarzı temizlik malzemelerinin kullanımından kaçınılmalıdır. Yıkama sonrası yumuşak kumaş parçasıyla kurulanıp kurutulmalıdır. İyi bakımı yapılan bir ipin kullanım süresi 250 saat civarıdır.
Fly kamışı;
Kamış bu tarz avcılıkta en önemli parçalardan birisidir. Kamıştan doğru verimi alabilmek için de ip misinayı yönlendiren halkalarda aynı derece öneme sahiptirler. Atış esnasında ipin hareketine yön veren bu kılavuz halkaların aynı zamanda sürtünmeyi de minumuma indirmeleri arzu edilmektedir.
Teorik olarak küçük fly yemler büyük kamışlarla atılabilir. Ancak büyük flylar küçük kamışlarla atılamazlar.
İki parçalı kamışlar kullanılmasına rağmen, artık günümüzde ek yerleri iyi bir atışı sağlayacak tarza üretilen çok parçalı kamışlarda kullanılmaktadır.
Fly kamışları üzerinde yazan ağırlık ibaresi kullanılması gereken ipin ağırlığını gösterir. Örneğin 3'' bir kamış 3 wt ağırşığındaki bir ip içindir. Daha büyük rakamlar ise daha ağır ipleri ifade eder.
Kamış
aksiyonları:
Bu yapı nedeniyle fast aksiyon kamışlar ile daha uzak mesafeye atış yapılabilirken, slow aksiyonlarda bu mesafe daha kısa olmaktadır.
Fast aksiyon kamışlarda çok fazla efor harcanmadığı için fazla yorgunluk oluşmayacaktır.
Tatlı su avında kullanılacaksa büyük ve gelişmiş sarım özelliğine sahip pahallı bir makina satın alınmasına gerek yoktur. Deniz avında kullanılacaksa hedeflenen balığın büyüklüğü ve mücadele gücü dikkate alınarak tercih yapılması gerekir. Tuzlu suyun yapacağı korozyonda dikkate alınmalı ve su geçirmez türden olanların kullanılması gerekir.
Eğer mümkünse, av esnasında 2 makara bulundurulmasında fayda vardır. Bu mümkün değilse kaset adı verilen sarım yatağından yedek bulundurulması av esnasında yem ve misina değişikliği yapılmak istendiğinde büyük kolaylık sağlayacaktır.
Fly oltasının kullanımı;
Bu takımın kullanımına başlanır başlanmaz hemen balık avlanması beklenmemelidir. Uzun bir pratik çalışma dönemi sonucu elde edilecek tecrübe sonrasında zevkli avlar yapılabilecektir. Bulunulan arazi şartlarına göre çok çeşitli atış usulleri bulunmaktadır. Ancak her atış sistemde de ortak olan özellik atış esnasında ip misinayı kontrollü şekilde serbest bırakılmasıdır. Atış öncesi makaradan boşaltılan bir miktar misina, kamışın ileri geri savrulmaları esnasında kontrollü şekilde geri alınarak, kamışın içinden misinanın hareketini etkilemiyecek şekilde kontrollü bırakılır. Bu şekilde misina, yemin gitmesi istenilen mesafe kadar kamışın ucundan çıkmış olur.
Misinanın sarımı diğer olta takımlarındaki gibi değildir. Su içindeki yeme hareket kazandırmak, balık yakalandıktan sonra balığı yormak amacıyla kalamayı ayarlamak için serbest olan el kullanılmalıdır. Misina el kullanılarak yavaş yavaş çekilir. İpin misinaya sarımı ancak tekrar fırlatılmak istendiğinde makarayı döndürmek vasıtasıyla olacaktır. Hatalı kullanımda çabuk yorgunluk oluşacak ve yeme doğru hareket verdirilemiyecektir.
Kalama ayarıda serbest olan el ile yapılmaktadır. Misina çekilirken, parmaklar arasına misinanın bir kısmı sarılır. Serbest kalan misina yere bırakılır. Bu esnada ip misinanın karışma ihtimali yüksek olacaktır. Böyle riski olan yerlerde avlanılıyorsa, çekilen misina parmaklar arasında sarılarak toplanılabilir (Resim 3-4).
Ancak büyük balıkların olduğu bölgelerde av yapılıyorsa, parmakların yaralanmaması için bu metodtan ziyade, makara ve oltayı tutan elin yardımıyla mücadele yapılmalıdır. Oltayı tutan el ile misina tutulup kalama yapılırken, serbest olan el ile makara sarılmalıdır.Gerektiğinde kontrollü şekilde misina serbet bırakılarak balığın yorulması da sağlanır.
Fly yem iğneleri;
İmitasyonların büyüklük ve çeşitlerine göre özel olarak imal edilmektedirler. Aşağıda örnek olması amacıyla bazı firmaların ürünlerine yer verilmiştir.
Dry Fly iğneleri, (Yüzeyde yüzen veya yüzeye yakın bulunan formların imitasyonları)
Mustad 94840 - VMC 9288 - Partridge L3A
Midge iğneleri (Çok ufak formların imitasyonları)
Mustad 94859 veya 94840 - VMC 9288 veya 9289 - Partridge K1A
Wet Fly iğneleri (larva, pupa, imago ve suda yaşayan ergin canlılar imitasyonları için)
Mustad 94845 - VMC 8526 - Partridge L2A
Nymphs iğneleri iğneleri (larval imitasyon)
Bu iğneler, wet fly iğneleri ile sap uzunluğu haricinde aynı özellikleri taşırlar. Sapın uzun olması, larvaların yapımında kuyruk uzantısı, gövde, baş gibi bölümlerin oranlarının daha kolay oluşturulabilmesi içindir.
Mustad 94833 - VMC 8527 - Partridge H1A
Eğri gövdeli iğneler (Karides, yüzer larva imitasyonları için)
Mustad 37160 - VMC imalatı yok - Partridge K4A ve K2B
Bunlar çok uzun gövdeli çelik siyah iğnelerdir. Her türlü balık ve diğer su canlılarının imitasyonları ve deniz ortamı için uygundurlar.
Mustad 79580 veya 9672 veya 9674 - VMC 9283 - Partridge D7A veya D3ST veya D4A