Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçil tatlısu balığı türü. Perch olarak ta ülkemizde tanınmaktadır.Göğüs ve karın yüzgeçleri kırmızı, kızıl renklidir. Sert dikenli sırt yüzgecine sahipdir. Solungaçları dikenli olduğu için ele batabilmektedir. Vücudunda sırt kesiminden karın kısmına doğru uzanan çizgiler vardır. Ve genç balıklarda bunlar daha belirgindir. Kalın bir deriye sahip olup pulları iridir. Tatlısu levrekleri 40 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar ancak bu ölçüye ulaşmaları yıllar sürer. Ortalama 25 cm uzunluğuna 10 yılda ulaşabilmektedirler. 2 kg lık bir ağırlığa erişebilmektedirler. Yumurtalarını Nisan ve Mayıs aylarında geceleri durgun suda, bol bitkili alana bırakırlar.
Saklanma ve beslenme amacıyla bol bitkili alanları tercih edebilmektedirler. Irmaklarda ağır akıntının olduğu veya durgun kesimlerdedirler. Bulanık suları avlanmalarını zorlaştırdığından pek sevmezler.
Küçük levrekler sürüler halinde gezerken büyüdükçe yalnız dolaşma eğilimi artar.
Su sıcaklığı arttıkça büyük yavrulara saldırırken kış aylarında suyun soğumasıyla daha ufak balıklara saldırmaktadır.
Tatlı su levreği ilkbaharda yumurta dökümüne kadar hatta sonrasında sığlıklarda gezer.
Yaz aylarında taşlık, kayalık, sualtı bitkileri ve dökülen ağaç yapraklarının bulunduğu tortulu yerlerdedirler. Sıcaklığın arttığı, güneşin en etkili olduğu saatlerde kıyıdan biraz uzaklaşırlar.Çok sıcak günlerde balıklar daha serin olan açık sulara giderler. Çok geniş alana dağılırlar ve bu yüzden yerlerini tespit etmek zor olabilir. Yazın akarsuların göllere açılan ağızlarında bulmak mümkündür.
Yazın son günleri ılık hava Levreği kıyıya ve sığ sulara çekebilir.
Sonbaharda yavaş yavaş derinlere inmeye başlar ve dar bir alanda toplanırlar.Bu aylarda durgun su tercih edilmelidir. Sonbahar aylarında gün boyunca avlanabilirler.
Kışın derinlere çekilir.
Sabah ve akşam saatlerinde küçük balıkları yakalarlar. Güneş battıktan sonra avlanmaları neredeyse imkansızdır. Ay'ın Dolunay zamanlarında geceleri de avlanılabilir.Kapalı bulutlu havalarda yakalamak zordur. Güneşli günlerde gayet iyi av verirler.
Levrek rüzgara karşı özel bir hassasiyete sahip değildir. Ancak suyun bulanık olması halinde avlanması neredeyse imkansızdır. Yağmur sularının karadan suya akması halinde oluşacak tortuların suyun dibine oturması ve suyun berraklaşmasını beklemek gerekir. Şamandıralı avlarda suyun hafif dalgalı olması av şansını arttıracaktır.
Misina mümkün olduğunca ince olmalıdır. 0.20-0.25 misina için ideal denilebilir ancak avlağınızda turna balıkları da mevcut ise 0.28 veya 0.30 luk bir misina tercih edilebilir. İp misinalarda kullanılabilir. Ancak ip misinanın taşa, ağaçlara sürtünmesi sonucu çabuk deforme olmasına neden olabilecektir. Yine ip misinalar çabuk karışabileceğinden, kullanırken biraz daha dikkat gerektirmektedir. Makina seçiminde devir hızı yüksek(1:5 ve üstü) makinalar tercih edilmelidir. Devir hızı yapay yemlerin aksiyonlarının verilmesinde öneme sahiptir.
Tatlı su levreği her derinlikte gezip avlanabilir. Balığı bulmak için mümkün olan her derinlikte denemeler yapılmalıdır. Balığın bulunduğu derinlik tespit edildikten sonra da o derinlikte kalmaya çalışılarak avlanmak verimli olacaktır.Yem suda hareketsiz durmamalı hareketli olmalıdır.Sürü halinde ki balık yavrularının yakınlarında levrek yakalama şansı daha fazla olacaktır.
Olta Takımları
Hem tekneden hemde kıyıdan kullanılabilir. Uzun süre vuruş olmazsa beden boyu değiştirilerek tekrar atılmalıdır. Balığın bulunduğu derinliği aramak gerekebilir. Misina 0.20 ile 0.25 olabilir. Şamandıranın ağırlığı kullanacağınız kurşunla orantılı olmalıdır. İğne 1 veya 2 numara ve kullanacağınız yeme göre değişkenlik gösterir. Canlı balık kullanılacaksa 3 lü iğne kullanılmasında fayda vardır. İğnenin bir ucu yem olarak kullanılacak küçük balığın sırtına takılmalıdır. Bu yemin daha uzun süreli canlı kalmasını sağlarken, yemin hareket kabiliyetini de kolaylaştıracaktır. Avlanılan yöredeki küçük balıklar en iyi sonucu verecektir.
Yemli sarkıtmalar
Döner kaşık dediğimiz spinnerler levrek avında ençok kullanılan ve etkili olan bir yem çeşididir. Hem günışığını yansıtması ve hemde etrafa yaydığı titreşimler balığın dikkatini çekmektedir. Yüzeyde mi yoksa derinde mi avlanılacağına karar verilmeli ve ona göre kaşık tercihi yapılmalıdır. Genel olarak mepps olarak bilinmektedir. Balık malzemelerin satıldığı dükkanlarda 3 numara tavsiye edilmektedir.
Kaşıkların bir farkıda dönme hızlarıdır. Buda misina sarım hızının farklı olmasına etki eder. Bu tarz yemlerin çeşitlerini yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Hangi yemin etkili olacağı ancak birkaç denemeden sonra bulunabilecektir.
Yapay balıklar da levrek avında kullanılan bir yem çeşididir. Ortalama 6 cm civarında, misinayı sarınca derine inen bırakınca yüzeye çıkan, veya birkaç parçadan oluşan çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşit yemlerle suyun değişik derinliklerinin taraması mümkündür. Aynı zamanda botla yapılan avlamalarda botun arkasından çekerek de levrek yakalamak mümkün. Ama daha çok kıyıdan ve sığ sularda
Bir diğer yöntem ise yurdumuzda kullanımı oldukça az olan fly avcılığıdır. Yapay sinek dediğimiz kıl ve çeşitli malzemelerle yapılan, böcekleri taklit eden bir imitasyon yapay yemle avlanılmaktadır. Kullanılan takım alabalık avında kullanılan malzemelerden oluşur. Avlanılan bölgede bulunan sinek ve böceklerin taklitlerinin yem olarak kullanılması gerekir. Bu tarz ava başlamadan önce çevrede araştırma yapılarak o bölgede yaşayan böceklerin tesbit edilmesi ve onlara en uygun fly yeminin kullanılması büyük önem taşır.
Levrek avında hangi su sıcaklığında hangi yapay yem kullanılabilir
Solucan kullanılacaksa üzerinde kertiği olan iğneler tercih edilmelidir. Solucanın dibe yakın bir mesafede bulundurulmasına dikkat edilmelidir. Kış aylarında solucan kullanmak avda başarıyı arttırabilecektir. Yemi gördüklerinde direk olarak saldırırlar ve yemi genelde bütün olarak yutarlar. Kıstırma kurşununuz iğneye 25 cm mesafede olması yeterlidir. Ara sıra misinayı çekerek hareket ettirmek çevredeki balıkların dikkatini çekebilecektir.
Dip oltası ile avcılık yapılacaksa ağırlık misinanın ucunda olmalıdır. Su zeminin şartlarına göre 1 veya 2 iğneli takriben 15 cm uzunluğunda köstekler birbirlerine dolanmıyacak şekilde bedene bağlanır. Yem olarak doğal yemler tercih edilmelidir. Ağırlığı belirlerken suyun akıntılı mı yoksa durgun mu olduğu göz önüne alınmalıdır. Tabiki ağırlık ve misina ölçüsünün uyumu da önemlidir. Sonrasında balığın yakalandığını anlamamız için kamışa monte edebileceğimiz çıngırak veya modern sazan avında kullanılan elektronik cihazlardan faydalanılabilir.
Yemli sarkıtmalar
Botta kullanılmaya daha uygundur. Hem kamışla hemde el oltası olarak kullanılabilir. Çaparide kullanılan teknikte olduğu gibi hafif yukarı kaldırılıp bırakılarak yemin hareketli olması sağlanabilir. 2 köstekli bir düzenek hazırlanır. Kösteklerin dolaşmasını engellemek için köstek boyları biraz kısa tutulmalıdır. Balığın orta sularda olabileceğide düşünülerek yemin dipe daha yavaş inerken, orta sularında taranmasını amaçlama açısından, kullanılacak ağırlık daha hafif olabilir. Bu düzenekte yem olarak solucan kullanılması av şansını arttırabilir.
Yapay Yemlerle Avcılık
Bu av tekniğinde kullanılan yemler yapay balıklar, sasiler ve kaşıklardır. Bu tarz bir avda bu suni yemlerin gerekiyorsa sürekli değiştirilmesinde fayda vardır. Kullanılacak yapay yemlerin boyları, kullanılması hedeflenen derinliğe göre ağırlıkları, dikkate alınmalıdır. Kamışın da bu tarz tekniğe uygun şartları taşıması da önemlidir.Kullanılacak yapay yemlerin ağırlığı yaklaşık 10 gr ve aşağı değerlerde olacağı için, kamışın atar oranı önem taşımaktadır. Bu ağırlıkları atabilecek kamışların kullanılması gerekmektedir. At-çek işlemi sürekli olacağından malzemelerin ağırlığı yormamalı ama balığın kaçmasına yol açacak kadar da kalitesiz olmamalıdır.
Genelde 5 mt civarındaki derinlikte kullanılmaya uygun 10 gr ağırlığında döner kaşıklar tercih edilmektedir. Yine 7 cm ve aşağısındaki kaşık ve yapay balıklarda kullanılmaktadır.
Yapay yeme yaralı veya kaçan bir balık görüntüsü verebilmek için çeşitli aksiyonlarla misina sarılmalı. Gerek misina sarım hızının değiştirilmesi, gerekse kamışın ucuyla yapay yeme hareket sağlanması ve zaman zamanda sarımın durdurulup tekrar sarılmaya başlanması levreğin dikkatini çekmekte faydası olacaktır.
Yapay balıklar da levrek avında kullanılan bir yem çeşididir. Ortalama 6 cm civarında, misinayı sarınca derine inen bırakınca yüzeye çıkan, veya birkaç parçadan oluşan çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşit yemlerle suyun değişik derinliklerinin taraması mümkündür. Aynı zamanda botla yapılan avlamalarda botun arkasından çekerek de levrek yakalamak mümkün. Ama daha çok kıyıdan ve sığ sularda
Bir diğer yöntem ise yurdumuzda kullanımı oldukça az olan fly avcılığıdır. Yapay sinek dediğimiz kıl ve çeşitli malzemelerle yapılan, böcekleri taklit eden bir imitasyon yapay yemle avlanılmaktadır. Kullanılan takım alabalık avında kullanılan malzemelerden oluşur. Avlanılan bölgede bulunan sinek ve böceklerin taklitlerinin yem olarak kullanılması gerekir. Bu tarz ava başlamadan önce çevrede araştırma yapılarak o bölgede yaşayan böceklerin tesbit edilmesi ve onlara en uygun fly yeminin kullanılması büyük önem taşır.
Levrek avında hangi su sıcaklığında hangi yapay yem kullanılabilir
Bu tablo Dünya genelinde, su sıcaklığı ve yapay yemlerin özelliklerine göre düzenlenmiş olup kesin ölçüler demek değildir. Genel bir fikir oluşturmak amacıyla düzenlenmiştir. Tecrübe en iyi anahtardır. Bu verilen yapay yemler harici başka yapay yemlerde tabiki kullanılabilir. Tablo wired2fish adlı siteden alınmıştır.
Mevsim
|
Su Sıcaklığı Derece
|
Berrak su
|
Bulanık su
|
KIŞ | -1 ile 4 | Hair Jigs, Jigging Spoons, Float-n-Fly grupları | slow spinnerbait, crankbait, jigs |
4 ile 10 | jigging kaşıkları, jerkbaits, lipless crankbaits, finesse crankbaits, blade baits, grubları | Shallow crankbaitsleri, lipless crankbaits, vibrating jigs, spinnerbaits | |
10 ile 12 | Jerkbaits, lipless crankbaits, shallow crankbaits, slow rolled spinnerbaits, jigs | shallow crankbaits, lipless crankbaits, vibrating jigs, spinnerbaits, jigs | |
12 ile 15 | jerkbaits, crankbaits, spinnerbaits, plastics, jigs, buzzbaits, swimbaits | flipping plastics, shallow crankbaits, lipless crankbaits, spinnerbaits, vibrating jigs, creature baits | |
BAHAR | 15 ile 18 | jerkbaits, plastics like lizards, craws, tubes, creatures, jigs, spinnerbaits, crankbaits, some topwaters, buzzbaits, | spinnerbait, jig, crankbait, buzzbait, plastics, |
18 ile 21 | topwaters, plastics, frogs, jigs, spinnerbaits, crankbaits, buzzbaits, swimbaits | plastics, jigs, crankbait, buzzbait, spinnerbait, frogs | |
YAZ | 21 ile 23 | topwaters, frogs, plastics, deep diving crankbaits, spinnerbaits, football jigs, flipping jigs, drop shot, jigging spoons, swimbaits | frogs, buzzbaits, shallow crankbaits, spinnerbaits, deep diving crankbaits, football jigs, big worms and plastics, |
23 ile 26 | shallow crankbaits, spinnerbaits, jigs, smaller worms, topwaters, buzzbaits, frogs, punching baits | shallow crankbaits, spinnerbaits, jigs, smaller plastics, buzzbaits | |
SONBAHAR | 21 ile 18 | lipless crankbaits, shallow crankbaits, spinnerbaits, jigs, topwaters, offshore jigs and worms, drop shots, frogs, buzzbaits | lipless crankbaits, crankbaits, spinnerbaits, jigs, worms, frogs, buzzbaits |
18 ile 12 | buzzbaits, shallow crankbaits, jigs, spinnerbaits, swimbaits, worms, blade baits | buzzbaits, spinnerbaits, crankbaits, jigs | |
12 ile 10 | blade baits, jigging spoons, jigs, spinnerbaits, lipless crankbaits, finesse crankbaits, some topwater | shallow crankbaits, spinnerbaits, jigs, lipless baits | |
--- ile 10 | blade baits, jigging spoons, jigs, spinnerbaits slow rolled, lipless crankbaits, jerkbaits | slow spinnerbait, crankbaits, look for clean water |