Tatlısu Kefali



     1 Nisan- 30 Haziran tarihleri arasında avcılığı yasaktır. Av yasağının olmadığı zamanda, asgari 20 cm boyunda olmak şartıyla, günde 7 adet balığın avlanması serbesttir. Boyu 70 cm ye , 3 kg a kadar da ağırlığı olabilmektedir.Çevik ve ürkek bir balıktır. Ses ve kıyıdaki hareketlilikten tedirginlik duyacaktır.Suyu temiz olan durgun suların, nispeten hızlı akan temiz akarsuların ağaçlıklı bölgelerinde, su içinde ki ağaç köklerinin bulunduğu alanlar da, küçük derelerin sığ alanlarında yaşar. Gölde yaşayan kefaller, akarsularda yaşayanlara göre biraz daha iridirler. Suyun yüzeyindeki hareketliliğe karşı oldukça ilgilidirler. Yüzeydeki böcekleri alttan saldırarak yakalamaya çalıştıkları için sık sık su dışında onları görmek mümkündür.

     Sabah saatlerinde sığ sularda yemlenirken, öğle saatlerinde dinlenmeyi ve gölgelikleri tercih eder. Akşam üstü ise su yüzeyinde sinek ve diğer böcekleri avlamaya çalışırlar. Tüm gün avlanabilen bir balıktır. Yaşam alanında bulabildiği, yakalayabileceği her türlü karasal böcek ve lavralarıyla, suda yaşayan balıklarla beslenir. Aynı zamanda ağaçlardan düşen tohumlar ve yem olarak kendisine sunulan mısır ve hububatlar da beslenmesinin bir parçasıdır.

Kamış; İki veya tek parçalı, hafif, 1.70 – 2 metre uzunluğunda, 2 – 10 gr arası yem atarlı kamışla zevkli bir avcılık yapılabilir. Alabalık avında kullanılan kamış, misina ve olta takımları bu balık avında da kullanılabilmektedir. Göl kamışı  ile de yakalanabilmekteyse de kamışın uzunluğu dikkate alınmalıdır (Akarsularda, kamışın uzunluğu zorluklar yaratabilmektedir).
    
Misina; Kullanılan kamışa ve makinaya uygun olarak, 0.16 – 0.20 mm arası misina hem hafif yemin atılmasında hem de balığın mücadelesinin hissedilmesinde yeterli olacaktır.
    
Olta takımları;
Şamandıralı olta takımı;
     Kefalin yemi kaptığında fazla direnç göstermeyecek, vuruşları gösterebilecek hassasiyette, ince ve küçük şamandıralar tercih edilebilir. Akıntının az olduğu bölgelerde kıstırma kurşunla yapılacak takımda 1-5 gr lık şamandıralar kullanılabilir. Gezer veya sabit şamandıralı takım kullanılabilir. Gezer şamandıra kullanılacaksa stoper vasıtasıyla derinlik ayarlanabilir.
     Kullanılacak yemler solucan gibi uzun bir yapıya sahipse, uzun saplı 4-9 no lu çapraz iğneler, yem kurt ve larva gibi küçük bir yapıya sahipse kısa saplı aynı numaralı iğneler kullanılabilir.
     Fırdöndü ise küçük, siyah ve bronz renkli olanlar tercih edilmelidir.
     Misina 0.18 – 0.22 lik misinalar yeterli olacaktır.
     Suyun zemininden 50 cm civarı yükseklikte yem bulundurulmalıdır. 
     Göl kamışı kullanılacaksa, fırdöndü olmaksızın; iğne, 20 -25 cm yukarısına kıstırma kurşun, zeminin mesfesine göre de sabit veya stoperli gezer şamandıralı düzenek hazırlanabilir. Misina uzunluğu kamış boyuna yakın olacağından (Misina boyu kısa olacağından) fırdöndü kullanımına ihtiyaç duyulmayacaktır. Sazlık önlerinde kullanımı oldukça verimlidir.
     Makine kullanılacaksa kamışın atar oranı önem taşımaktadır. Hafif bir olta takımı (Kurşun ve şamandıra ağırlığı az olacağından) kullanılacağından kamışın esnekliği de önem taşımaktadır. Hafif bir olta takımını ileriye fırlatabilecek bir özelliğe sahip olmalıdır. Alabalık avlarında kullanılabilen kamış ve makinalar rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Olta düzeneği; Stoper sonrasında gezer şamandıra, şamandıranın suda dik durmasını sağlayacak kadar ağırlıkta gezer kurşun, fırdöndü ve fırdöndüye bağlanan, ucuna tek iğne bağlı yaklaşık 50 cm uzunlukta misina (Köstek). Gezer kurşun kullanılmak istenmezse, kıstırma kurşunda aynı işlemi görecektir. Ancak kıstırma kurşun kösteğe, fırdöndü ile iğne arasına sabitlendirilmelidir. Şamandıra hareketlendiğinde acele edilmemeli, balığın yemi aldığından emin oluncaya kadar beklenilmelidir. Eğer şamandırada uzun süreli bir hareket görülmüyorsa, atış noktası değiştirilip tekrar denenmelidir.

Dip oltası takımı;Bu balığın avında çok da tercih edilen bir olta takımı değidir. Standart bir sazan dip oltası takımı fakat iğnelerin daha küçük olduğu bir takım kullanılabilmektedir. Tek iğneli veya 2 iğneli, gezer kurşun veya sabit kurşun kullanılabilir. Kamışın atarına, suyun akıntı hızına ve atılacak mesafeye göre ağırlık tercihi yapılmalıdır.

Yemler;At-çek avcılığında yapay yemlerle, doğal yemlerle de dip ve şamandıralı olta takımları ile yakalanabilmektedir.
     Doğal yemlerin kullanılmasında dikkat edilecek konu; balığın yaşam alanındaki böcek ve larvaların tercih edilmesidir. Canlı yemlerden solucan, çekirge ve sinek çeşitleri doğal ortamlarında sıkça rastlanabilen yemlerdendir.
Evde hazırlanan yemlerle ve mısır ile de yakalanabilmektedir.

Yapay yem ile avcılık:
     Alabalık avında kullanılan tüm yapay yemler kefal avında da kullanılabilmektedir. Yapay yemler, balığın doğal yemlerini taklit eden, çeşitli ses ve titreşimlerle dikkatini çekmeye yönelik imal edilen yemlerdir.
     Kaşık, spinner (mepps olarak bilinmektedir, aslında bir markadır.) spinnerbait, yapay balık ve fly yemleri bu av tarzında kullanılmaktadır. Kullanılacak yemlerin ebatlarının tercihinde, balığın boyutu, kullanılacak su seviyesi (derinliği) göz önüne alınmalıdır. Spinner cinsi yapay yemlerde 0-2 nolu ebatlarındakiler, kefalin ağız yapısına uygun boyutlardadır. Detaylı bilgi için; 
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/yapay-yem-mepps.html

     Yapay balık modellerinin küçük ebatlarındakileri de kullanılabilmektedir. Dikkat edilecek husus; yapay yemin özelliklerinin bilinip (Suüstümü, yüzermi, batarmı vb.), su içindeki hareketlerini sergilemesini sağlayacak aksiyonlarını, kamış yardımı ile sağlamaktır. Detaylı bilgi için;
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/blog-page_25.html

     Böceklerin, tüy, kıl ve çeşitli malzemelerle yapılan imitasyonları olan fly yemlerle de, oldukça zevkli bir avcılık yapılabilmektedir. Mayfly modeli yem oldukça etkili bir modeldir. Av bölgesindeki böceklerin taklitleri daha efektif olacaktır. Fly yem hakkında detaylı bilgi için;
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/fly-avclg-ulkemizde-yaygn-olmamakla.html

     Tüm bu yapay yemlerin kullanımı at-çek tarzı bir avcılığı gerektirmektedir. Dolayısıyla kullanılacak kamış, makine ve misinanın seçiminde, özen gösterilmesi gerekmektedir. Hafif yemleri atmaya elverişli, ağır olmayan kamış, makina ve ince misinalı bir takım kullanılması halinde zevkli bir avcılık mümkün olacaktır. 
     Suyun iç kısımlarından ziyade, kıyıya paralel şekilde yemlerin atılıp-çekilmesi yakalama şansını oldukça arttıracaktır.