İskele veya kıyıdan yapılan avcılıkla aynı tarz olduğu düşünülse de aslında farklı bir metotdur. Surfcasting bir tekniktir. Canlı ve yapay yem kullanılarak yapılmaktaysa da surf casting denizde yapılan bir av çeşitidir. Bu avı yapan avcılar dalgalara ve ters yönlü dip akıntılarına çok dikkat etmeleri gerekir. Aksi takdirde yaralanmalara ve hatta ölüme neden olur. Eğer uzun çizme kullanılıyorsa, su içindeki kumun kayması sonucu batmalara karşı kurtulabilmek için kemer kullanımı mutlak surette gerekmektedir.
Bu tekniği en iyi şekilde öğrenmek için, kimsenin olmadığı alanlarda kıyıda (Karada) atış denemeleri yapılmalıdır. Uzak mesafelere atış denemeleri yapılarak yemin hedeflenen noktaya düşürülmesi öğrenildikten sonra denizde avcılığa başlamak çok faydalı olacaktır.
Bu teknikte ilk kez avcılık yapılacaksa ilk önce fish finder olta düzeneği ile başlanmalı ve sonrasında drop rig olta düzeneğinin kullanılması çok daha kolay olacaktır. Daha sonraları farklı olta takımları kullanılabilir.
Av yerinin tespiti;
Uygun bir alanın tesbiti surf avcılığının geliştirilmesi ve avlanılması için iyi bir yoldur. Su zeminin yapısı, balıkların gizlenme ve beslenme alanlarının ve alışkanlıklarının bilinmesi çok yardımcı olacaktır.Akıntının olduğu, özellikle gündoğumu ve günbatımında balıklar beslenme amacıyla kıyıya gelmektedirler. Bu zamanlar surf avcılığı için en uygun zamanlardır.
Suyun koyu renkli alanları daha derin olacaktır. Balıklar kumla bulanıklaşmış alanları tercih etmezler. Bu yüzden dalgaların kırıldığı ve suyu bulanıklaştırdığı yerlerden kaçınmak gerekir. Büyük kayaların aralarındaki kumluk alanlar çok daha ideal olacaktır. Yemlik balıkların bol olduğu nehirle denizin birleştiği bölgeler, ilk tercih edilen yerler olmalıdır. Tatlısuya pek fazla telorans gösteremeselerde, kısa süreli bualanlarda avlanmak için bulunacaklardır. Deniz kabuklarının çok olduğu yerlerde, kabuklularla beslenen büyük balıkların varlığının bir göstergesidir. Bu yerleride denemek faydalı olabilecektir.
Kötü hava koşullarında, denizde ki büyük dalgalanmalar, sığ kesimlerde zeminde değişime neden olacaktır. Ve zemindeki bu değişim yem olarak kullanılabilen kabuklu deniz ürünleri ve diğer canlıların ortaya çıkmasına neden olabileceğinden, balıkların dikkatini çekebilecektir.
Kamış;
Yemin kıyıdan uzak ve derin kesimlere fırlatılmak düşüncesiyle tasarlanmışlardır. Ortalama 3.5 - 6 metre civarında kamışlar kullanılmaktadır. Karbonfiber, fiberglass ve grafit malzemelerden üretilmektedir. İdeal olanı herşeyden önce kavraması rahat ve dayanıklı olandır. Fiberglass ilk etapda bunu karşılamaktadır. Hafiflik ve esneklik, tecrübe kazandıkca ön plana çıkmakta ve grafit kamışlar daha çok tercih edilmektedir. Grafit kamışla daha uzak mesafelere atış yapılabilmektedir.İki elin aynı anda kullanılması nedeni ile kamışın tutma bölümü diğer avcılık türlerinde kullanılanlara göre daha uzundur. Bu uzunluk balıkla mücadele esnasında, kısa saplı olanlara göre daha fazla güç sağlamakta ve atış sırasında daha az enerji harcanmaktadır.
Kamışın uzunluğu, hangi mesafeye kadar atılacağı ve hangi yemlerin kullanılacağı gibi detaylara bağlı olarak değişebilmektedir. Temel olarak uzun kamış, uzun mesafe denebilir. Aynı zamanda balıkla mücadele de kolaylık ve misinanın da kopmasını engellemek demektir. Kalın ve kısa kamış dar alanlarda derin su balıklarıyla mücadele sağlarken, uzun kamış geniş alanlarda ve uzak mesafelerde balıkla mücadelede kontrol ve manevra kabiliyeti sağlamaktadır. Uzun kamış ile ince misinanın kullanımı da mümkündür. Kamış, insan kaslarından daha fazla işlev görecektir.
Kamışın ağırlığı yakalanmak istenen balığın büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Büyük balıklar hedef ise ağır kamışlar tercih edilmelidir. Ağır kamışlarla büyük ve ağır yemler, küçük kamışla hafif ve küçük yemler kullanılabildiği göz önüne alınmalıdır.
Genel olarak yavaş, orta, hızlı ve extra hızlı diye aksiyon çeşitleri bulunmaktadır. Yavaş aksiyonlu olanlar tüm kamış boyunca esnemektedir. Orta aksiyonlu kamışlar, kamışın ortasından itibaren üst kısmı esnemekte, hızlı aksiyonlu kamışlar ise uç kısmı esnemektedir. Tercih tamamen kullanıcının isteğine bağlıdır.
Kamış, kullanıma hazırlanırken ve toplanırken azami dikkat gerekmektedir. Ek yerlerinin deforme olmamasına önem gösterilmelidir. Bağlantı yerlerinde kalan yabancı maddeler kamışın ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
98% yüksek modüllü karbondan üretilmiştir.
6 Teleskopik parçalıdır.
Katlanmış uzunluğu 92 cm dir. Açık uzunluğu 3.9 m dir.
Ağırlığı 132 gr.
5 adet titanyum halkaya sahiptir.
4.5 m uzunluğunda 3 parçadan oluşan Shakespeare kamış. Overhead (Başüstü) ve off the ground atış tekniklerinde kullanılabilen, karbon bir yapıya sahiptir. Orta aksiyonlu olup uzun atış mesafeleri sağlanabilmektedir. Resimde yine Shakespeare surf casting makinası ve Berkley mono misina ve Beta shockleader misinada görülmektedir.
3 Parçalı bu kamışların en büyük avantajı daha uzak mesafelere yemlerin fırlatılmasını sağlamasıdır. Overhead ve off the ground stili atışlar için ideal sayılabilmektedirler. Daha çok spinning makara kullanımı için tasarlanmışlar ve ip misina ile daha uzak mesafelere atış yapabilme imkanı sağlanmıştır. İp misina kullanılması durumunda balığın ısırıkları daha hassa hissedilebilmektedir. 2 parçalı olan kamışlara göre daha kolay taşınabilme özelliğine sahiptir. Zemini kumlu denizde kullanılması çok daha uygundur. Aksi takdirde takılmalar neticesinde kamışta deformasyon Ya da kırılmalar oluşabilmektedir. Pendullum (Sarkaç) atış tekniğine uygun değildir.
Uzun kamış kullanılacaksa atış yapılacak yerin daha geniş bir alan olması gerekmektedir. Dar alanlarda surfcasting yapılacaksa daha kısa olan kamışlar tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Misina;
İp misinaların esneme oranı neredeyse yok denecek kadardır. Büyük ve sert dalgaların olduğu yerlerde, ağırlığın zemine yerleştirilmesinde zorluk yaşanır. Ancak balığın ısırıklarını hissetmek çok daha kolaydır. Mono misinayla bu olumsuzluklar yaşanmasa da atış mesafesi ve balığın ısırıklarının hissedilmesi azalmaktadır. Mono misinaların kalınlığı, örgü misinalara göre 2 katı olacağından dalga ve akıntının etkisinden daha fazla etkilenecektir.Örgü misinaların aşınmaya karşı dayanıklılıkları daha azdır. Balığın yakalanması sonrasında su içindeki taş ve diğer sert yüzeyli maddelerle temasında çok daha çabuk kırılmalara neden olabilir. Bu olumsuzluğu gidermenin bir yolu ise leader misinanın mono misina olmasıdır. Kullanılan ana beden misinalar ortalama 6-8 kg çekerli, 200 m civarında olmalıdır.
Misina tercihi yapılırken, kamışın özelliklerinin dikkate alınması gerekir. Misinanın kalınlığı, kullanılan kamışın özelliğine göre olması gereken kalınlıktan fazlaysa, kamışın kırılmasına neden olabilecektir. Yine olması gerekenden daha düşük ölçülerde ise, bu seferde kamışın esneme özelliği devre dışı bırakılmış olur.
Shockleader (Şok lider,köstek);
Uzun bir kamış kullanıldığında, olta takımını fırlatma anında bir kuvvet uygulanacağı için takımda kopmaları engellemek için de kullanılmaktadır. Kopmaları engellemek sadece olta maliyeti nedeni ile değil, çevrede bulunan diğer insanlara zarar vermemek açısından da önemlidir. Shockleader, ana bedene bağlanan belli bir uzunluktaki daha dayanıklı monofilament ve fluorokarbon dan üretilen bir misinadır. Ağırlık ve yem bu parçaya takılır. İki misina ya bir düğümle ya da bir fırdöndü vasıtasıyla birbirine bağlanır. Kullanımda amaç misinanın su altında aşınmalara karşı korunması ve görünürlülüğünün azaltılmasıdır. Bu amaçla üretilen özel misinalar mevcuttur. Yapay yem kullanılacaksa fluorokarbon misinanın batar oranının düşük olması bir avantaj olacaktır.Boyu kolayca fırlatılabilecek uzunlukta olmalıdır. Tecrübe kazandıkça uzunluğu kamış boyunu da geçmektedir.
Makina;
Baitcaster makinalar (Multipliers);Conventional makinaların en küçüğüdür. Bu makinalar hem geniş olmaları ve hemde atış istikrarına yardımcı olmak amacıyla kamışın üst kısmına monte edilmektedirler. Bazı üretici firmalar makinaları boylarına göre numaralandırmaktadırlar (İsveç firması Abu gibi).
5000 Küçük yem (Yapay yem) makinası,
6000-6500 Orta ölçü, Genel surf makinası, daha ağır yemlerin kullanımı için,
7000-9000 Teknelerde kullanım ve daha ağır yemlerin kullanımı için, 10000 Bu makinaların en büyüğü olup tekne avcılığında kullanımı için.
Bazı firmalar ise makinanın misina sarım kapasitesine göre numaralandırmalar yapmaktadırlar. /0, 2/0, 3/0 (küçük) den 9/0 a kadar 12/0 ve üzeri 14/0 a kadar büyük makara numaralandırması gibi en yaygın numaralandırma sistemidir.
Makara boyutları, mono misinanın makara üzerindeki sarım miktarına bağlıdır. Bu boyut belirlenirken çok ince misinanın sarılması için geçerli değildir. Boyutu için, misinanın çapı/uzunluğunu bilmek bir fikir verecektir. Tipik bir 6000-6500 makineye 0.35 mm lik mono misinadan 225-275 m civarı sarılabilmektedir. Makine için belirtilen bu miktar kullanılabilecek olandan ziyade, maksimum seviyeyi belirtmektedir. Genel kural olarak misina makaranın kenarına 10 mm den daha yakın olmamalıdır.
Genel olarak misinanın geri sarım oranı 4:1 e 5:1 dir.
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/makineler.html
Spinning makinalar;
Surfcasting avcılığında hemen hemen herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilen bir makinadır. Fırlatma esnasında makara sabit kalmakta ve misina makaradan herhangi bir müdahele gerekmeksizin kendiliğinden boşaldığından kullanımı oldukça kolaydır. Fixed spool makara da denilmektedir. Makinaya ekstra bir güç gerekmeksizin sadece kamışın gücüyle atış yapılabilmektedir.
Geleneksel makinalarda ip misinanın kullanımında, karışmalar netecesinde, sorunlar yaşanırken bu makaralarda bu sorunla pek karşılaşılmamaktadır.
Eskiden bu makinalarla ağırlıkları ve mekanik yapıları nedeni ile sorunlar yaşanırken günümüzde, daha hafif ve kompakt bir yapıya kavuşmuştur.
Birçok firma kendi ürünlerine değişik ölçülendirmeler yapmaktaysalar da genel olarak 2000 – 10000 arası numaralandırmalar kullanılmaktadır.
Bir çok firma makinanın satışı esnasında 2. bir makarada paket içinde vermektedir. Buda av esnasında farklı ebatlardaki misinaların çok daha kolay değiştirilerek kullanımını sağlamaktadır.
Gerek monofilament gerekse ip misina kullanımında makara tam olarak misina ile doldurulmalıdır.
Kolama ayarlama sistemi önde olan çeşitler denizde yapılan avcılıkta daha çok tercih edilmektedir.
http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/makineler.html
Ağırlık;
100-150 gr ortalama bir ağırlıktır.Breakout ağırlıklar, akıntı ve dalgaların yemi kıyıya sürüklemesini engelleyen düzenekleri sayesinde en çok tercih edilen ağırlıklardır. Bazı ağırlıklar;
Casting ; Çoğunlukla kayalık bölgelerde kullanılmaktadır. Yuvarlak yapıları nedeni ile taşlara takılmamaktadır. Kumlu zeminde akıntı nedeni ile kendi etrafında döneceğinden bu alanlarda kullanılması pek tercih edilmemektedir.
Pyramid ;Suyun zemininin kumlu olan alanlarında kullanılmaktadır. Sivri ucu ile kuma bir çapa gibi saplanmaktadır. Dalga hareketleri ile de yem rahatlıkla etrafında dönebilmektedir.
Breakout ; Kumlu zeminde kullanılan bir diğer ağırlıktır. Yanındaki uzun çıkıntılar sayesinde kuma saplanmaktadır.
Bank ; Çok yaygın olarak kullanılan bir ağırlıktır. Kayalık, taşlık zeminli bölgelerde kullanılmaktadır.
Storm ; Hatteras sinker olarak da bilinmektedir.
Surf Casting'te atış şekli;
Pendullum (Sarkaç)
Güçlü bir atış tekniğidir. Shockleader misina olmadan kullanılmamalıdır. Ağırlığa, birkaç kez sarkaç hareketi ile ivme kazandırılarak yapılan bir tekniktir. Yavaş bir şekilde kamışa güç verilerek başlanılır ve gittikçe uygulanan kuvvet arttırılır. Çok erken bir güç vermek kamışta veya misinada kopmalara neden olabilecektir. Atış esnasında çevrede hiç kimsenin veya bir mülkiyetin olmamasına büyük dikkat edilmelidir. Kalabalık alanlarda bu tekniği kullanmak oldukça tehlikelidir. Bu atış tekniği için kamışlar özel olarak üretilmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=0wGQls_8zsw
Görüntülü olarak bu linkten faydalanılabilir.
Off The Ground (Off the beach)
Daha komplike teknikleri kolayca uygulamaya geçmeden önce kullanılabilecek, uzun mesafelere atışı öğretebilecek, normal balıkçılık şartlarında en kolay şekilde uygulanabilecek atış tekniğidir. Fiziksel bir güç harcanmadan kamış 200 derecelik bir açıyla savrulur. Özel kamış ve makine gerekmemektedir. Döndürme kuvveti, bu atış tekniğinin anahtarıdır. Biraz pratikle, doğal ve kolay hale gelecektir.
https://www.youtube.com/watch?v=183Okcu6VRU
Görüntülü olarak bu linkten faydalanılabilir.
Overhead
Surfcastinge başlangıç için kullanılabilecek en uygun atış tekniğidir. Oldukça kolay bir atış tarzıdır. Ağırlık arka tarafta ve havadayken baş üstünden savurma şekliyle gerçekleşir. Ağırlık havada iken, fırlatma için gerekli enerji kamış üzerinde depolanmış olur.
https://www.youtube.com/watch?v=xmG9jdYUPhM
Görüntülü olarak bu linkten faydalanılabilir.
Hatteras
OTG ve pendullum atış tekniklerinin bir karmasıdır. Pendullum atış tekniğinden daha güvenli bir atış olanağı sağlar.
https://www.youtube.com/watch?v=183Okcu6VRU
Görüntülü olarak bu linkten faydalanılabilir.
"Bait release clip" veya "Impact Shield";
Atış sırasında iğnenin sabitlendiği, ancak suya çarpma sırasında gerilimin etkisi ile iğneyi serbest bırakan sistemlerdir. Birçok çeşit ve modeli bulunmaktadır.
Şamandıralar;
Yem fırlatıldıktan kısa bir süre sonra kalmıyorsa, büyük bir ihtimalle dipte yengeçler bulunmaktadır. Yemi, yengeçlerden kurtarmak için, zeminin biraz üstünde tutmak için küçük köpük veya mantar kullanılabileceği gibi, küçük, çeşitli renklerde, aynı zamanda balığın dikkatini de çekebilecek küçük şamandıralarda mevcuttur.
Çubuk Tutucu (Rod Holder);
Kumluk alanlarda, atış sonrasında, kamışı zemine sabitleyerek kamışın gerek kumla ve gerekse tuzlusu ile irtibatını kesecek aparatlardır.Fırdöndü ve klipsler;
Daima en uygun parçaları kullanmak gerekir. Uygun olmayan bir fırdöndü, shockleader kullanmanın avantajını tamamen etkisiz hale getirebilir.Yüzük Büyüklükleri ve Çeşitleri;
Multiplier kamışta, makine kamışın üst kısmına monte edilmekte ve daha dar ama daha fazla sayıda halka kullanılmaktadır.
Spinning kamışda halka sayısı biraz az ise de halkalar misinanın kopmasını engellemek için daha büyüktür.
Yem koruyucu ip;
İnce organik pamuk ipliktir. Suda uzun süre kaldığında çözünerek doğaya zararsız hale gelir. Yemin etrafına sarılarak kullanılır. Hem yemin fırlatılış esnasında dağılmasını hemde yemin küçük balıklar tarafından parçalanmasını engeller.Surfcasting avcılığında doğal yemler;
Canlı yem ile avcılıkta kullanılabilecek birçok çeşit vardır. Ancak en başarılı yem tamamıyla yakalanması hedeflenen balığa göre değişmektedir. Yengeç, kalamar, kumsolucanı, karides, kefal gibi yemler en başarılı yemler olarak dikkat çekmektedir. Ne çeşit yem kullanılırsa kullanılsın dikkat edilmesi gereken en önemli husus; fırlatma esnasında yemin iğneden çıkmamasını sağlamaktır. Bunun için yemin iğneye takılmasında azami özen gösterilmelidir. Kaliteli ve taze yemler kullanılmalıdır. Mümkünse sık sık yemler kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir (20 dakikada bir gibi).Yengeç;Hedef balığın büyüklüğüne göre bütün veya parça olarak kullanılmalıdır. Yumuşak kabuklu yengeçler, sert kabuklu yengeçlere göre daha verimlidir.
Karides; Yemlerin içinde en verimli olanlarından birtanesidir. Ölü veya canlı kullanılabilir. Bütün olarak kullanılabileceği gibi parça olarakta takılabilmektedir.
Mamun; Hassas yapısı nedeniyle, fırlatma anında iğneden çıkabilmektedir. Yem ipleri ile sağlamlaştırdıktan sonra kullanılmasında fayda vardır.
Boru kurdu; En ideal yemlerden birisidir. Dıştaki kabuk çıkartılarak kullanılmaktadır. Yem teli kullanılarak iğneye takılırsa deformelere neden olmayacaktır.
Kefal, sardalya vb.; Büyük balıklar için tüm, küçük balıklar için parça veya flito olarak takılabilir. Ölü veya diri kullanılabilmektedir.
Kalamar; Çok verimli bir yemdir. Taze veya dondurulmuş olanlar bütün veya şeritler halinde kesilerek kullanılabilir. Etinin sertliği nedeni ile uzun süre su içinde kalabilmektedir.
Madya; Etinin sertliği nedeni ile küçük balıklar tarafından didiklenmeyeceği için uzun süre su içinde kalabilmektedir.
Teke; Yumuşak bir yapıya sahiptir. İğneye takıldıkdan sonra yem ipi ile sağlamlaştırılmalıdır.
Sülünes; Bol bulunabilen ve her tür balığın tercih ettiği cazip bir yemdir.Midye; Midye içi balıkların çok sevdiği bir diğer yem çeşididir. Yumuşak yapısı nedeni ile yem ipi ile iğneye tutturulmalıdır.
Surfcasting avcılığında yapay yemler;
Yapay yemlerin her çeşidini kullanmak mümkündür. Ava başlamadan önce hangi yapay yemlerin daha verimli olduğu konusunda yerel avcılardan bilgi toplanması çok daha verimli olacaktır.Kaşık;Orta hızda sarım yapıldığında iyi bir netice verebilmektedir. Özellikle lüfer avında verimli olabilmektedir.
Yumuşak plastik yemler; Jighead ağırlıklarla kullanılabilmektedir. Çeşitli ebat ve renklerde çeşitlerin bulundurulmasında fayda vardır. Plastik yemin aksiyon özelliğine göre sarım yapılmasına dikkat edilmelidir. Ağır monofilament misina performansı etkileyebilir. Hafif ve kısa bir lider misinanın tercih edilmesi yardımcı olacaktır.
Sert maket balıklar; Yapay yemlerin kullanım özellikleri dikkate alınmalıdır. Büyüklükleri ve sarım hızları yakalanması istenen balığa göre değişiklik göstermektedir.
En çok kullanılan düğüm çeşitleri ;
Albright ve uni to uni knot düğümlerdir.http://olta-malzemeleri.blogspot.com.tr/p/dugum-cesitleri.html
Olta Takımları
Detaylı olta takımları bu sayfada mevcuttur.