Kayalıklardan balık avı


Dip ve su üstü takımlarla, ancak kayalıkların sert yapıları, dalgaların şiddeti nedeniyle tehlikeli bir ortamda yapılan avcılıktır. Bu tür tehlikeli yerlerde tek başına avlanılmasından ziyade en az 2 veya 3 kişi ile birlikte avlanılmalıdır.
Kayalık kesimleri iyi okumak gerekmektedir. Av yapılacak alanın denizden yüksekliği, hava şartları ve yüksek dalga oluşumunun olup olmayacağı iyi tahmin edilmelidir. Hava ve deniz, dalgalar ve akıntı yönleri bir süre (20 dakika gibi) izlenmeli ve av süresince bölgenin güvenli ve verimli olacağından emin olunmalıdır. Bulunulan alan 2 metre yüksekte fakat kayalık alandaki çukurlarda sular varsa, dalga boyunun 2 metreyi geçeceği bilinmelidir. Özellikle bu bilgiler gece avlarında hayati önem taşımaktadır. Av esnasında dalgaların bulunulan yerin üzerine doğru çıktığı görülürse o bölgeden uzaklaşmakta tereddüt edilmemelidir. Kesinlikle sırtımız denize doğru dönülmemelidir. Uzun bir süre aynı yerden balık yakalanamıyorsa yer değişikliği yapılmalıdır.

Dip takımlarında doğal yem kullanılırken, su üstü tarzı avcılıkta şamandıralı doğal yem veya (at-çek) yapay yemler kullanılır. Doğal yemin çeşiti ve büyüklüğü, hedeflenen balığa göre değişebilir. Yem olarak daha çok yengeç, midye içi, canlı yem, boru kurdu vb. kullanılabilir. Yemin atış mesafesi, kayalık bölgedeki yemleri yemeye gelen balıkları yakalamaya yönelik olacağından uzak mesafelere değilde kıyıya yakın mesafelere atış yapılmalıdır.

Dip takımlarında, suyun zemini de kayalıklardan oluşacağından takılmalar ve takımların kopma olasılığı çok yüksektir. Şamandıralı takımlar da dalgaların şiddeti nedeniyle, kayalara ve kıyıya doğru sürükleneceğinden zorlukla yapılabilmektedir. Fakat yapay yemlerle at-çek avcılık çok daha kolay ve kontrolü olacaktır.

İğne kayalıklara takılıyorsa, kullanılan ağırlığa dikkat edilmesinde fayda vardır. İğne misinanın ucuna bağlanıp kıstırma kurşunlarda en fazla iğneden 75 cm yukarıya (Enaz 30 cm) mesafeye takılırsa takılmalar bir nebze olsun engellenebilir. Kurşun takılmalarında olta takımının kaybının önlenmesi için kurşun ağırlık misinaya bir lastik ile bağlanabilir. Takılma halinde kayıp sadece ağırlık olacak iğne kurtulacaktır.

Kullanılacak kamışlar ve makinalar kesinlikle dayanıklı (Sağlam) olmalıdır. Olta takımlarının takılması halinde kamışı zorlayarak takımı kurtarmaya çalışılmamalıdır. Takılma halinde eğer mümkünse sağ veya sola gidilerek takım kurtarılmaya çalışılmalı mümkün değilse misina kesilmelidir.

Kamış boyları 2 m -3.5 m arasında değişmektedir. Tercih bulunulan kayalık alanının ve suyun şartlarına göre değişmektedir. Uzun kamışlar daha uzak mesafelere atış imkanı vermekte ve kıyıdan daha içeride atış imkanı sağladığından daha güvenli bir ortam oluşturmaktadır. Aynı zamanda su kenarındaki kayalık ve bitkili alanlardan iğnenin takılmadan kıyıya çıkartılmasını da sağlamaktadır. 4 metre ve üstü kamışlar kıyıdaki problem yaratacak objelerden kurtulmayı kolaylaştırsa da, büyük bir balığın yakalanması halinde balıkla yapılacak mücadelede dezavantaj olacaktır. Kamışın boyu uzadıkça balığın kıyıya çıkartılması zorlaşacaktır. Kamışın elle tuttuğumuz tutamak kısmının uzun olmasına gerek yoktur. Uzun bir tutamak bölümü uzun atış mesafesine yardımcı olurken, balığın yakalandıktan sonra kayalıklara çekilmesinde zorluk yaratacaktır. Kısa bir tutamak kısım, kamışın daha rahat kontrol edilebilmesine yardımcı olacaktır.

Atış esnasında en önemli nokta, kamışın üzerindeki halkaların ve kılavuz halkasının düz ve üzerinde misinanın takılmasına neden olabilecek şeylerden bulunmamasına azami dikkat gösterilmesidir. Yüksek hızda ağırlık ileri doğru fırlatıldığında, misinanın halkalardaki bir obje nedeni ile takılması durumunda iğne bir daha kurtulmamak üzere kayalıklara takılarak olta takımının kaybedilmesine neden olabilecektir. Özellikle birbirine geçmeli parçalı kamışlarda daha fazla özen gösterilmelidir. Grafit kamışlar daha güçlü ve kullanımı çok daha zevkli olmasına rağmen, kayalık alanlarda fiberglass kamışlara oranla daha kırılgandırlar. Her iki malzemenin ortak kullanıldığı kamışlar iyi bir seçenek olacaktır.

Sabit ve hareketli makaralar kullanılabilir. Ancak 10-15 kg çekerli misinadan 250 metre kapasiteye sahip olmasında fayda vardır. Günboyu takılmalar neticesinde misina boyu azalacaktır.
Kamışın uzunluğu ne olursa olsun kullanılacak misinanın çeker oranı yüksek olmalıdır (Büyük balık avlanılması isteniyorsa). 10-15 kg arası çekere sahip naylon misinalar av esnasında misinanın kayalara sürtünmesi durumunda, yıpranmalara karşı ekstra bir sigorta olacaktır. Örgü misinalarda kullanılabilmesine rağmen sürtünmelerden çok etkilenecek ve çabuk deforme olabilecektir.
Kayalıklarda kullanılan takımlar genelde ağırlıksız veya çok hafif ağırlıklara sahiptir. Ağırlıksız bir takım kullanılmasında amaç, mümkün olduğunca yemin, sudaki akıntılar nedeni ile doğal bir yem görüntüsü sağlamaktır ve genelde sığ alanlarda tercih edilir.

Kullanılacak iğnelerin büyüklüğü, hedeflenen balığın ve yemin büyüklüğüne göre değişecektir. Yine kurşun ağırlık misinanın en ucuna takılıp, iğne 25 – 40 cm yukarıya 20-35 cm lik köstekle bağlanırsa yemin hem daha kolay atılmasını hem de doğal bir yem görüntüsü sağlayacaktır. Köstek, bedene allbright veya no-name knot düğüm çeşidiyle bağlanmalıdır. Hem dikkat çekmeyecek hem de güçlü bir bağlantı olacaktır.

Küçük tür balıkları yakalanması;
Kayalık kesimlerde küçük tür balıkları yakalamak içinde çok küçük iğne ve yemler kullanılmaktadır. Neden büyük ebatlı balıklar yerine küçük balıklar denilebilir. Balıkçılığa, bir hobi olarak, güzel vakit geçirmek bakımından bakılırsa, küçük balıkların yakalanması hem balık avcılığı disiplini, zevki ve sonraki aşamalar için bilgi ve tecrübe sağlayacaktır (Tabi ki yakalanan balıkların yaralanmadan suya tekrar bırakılması bölge habitatının geleceği ve sürdürülebilir balık avcılığının olmazsa olmaz şartlarındandır.). Aynı zamanda ağır olta malzemeleri taşıma ihtiyacı hissedilmeyeceğinden, karmaşık ekipman ve teknikler gerektirmediğinden kısa süreli seyahatlerde hoşça zaman geçirmeyi ve stresten uzaklaşmayı sağlayacaktır.

Genelde yapay yem ve hamur ile, çok az sayıda da doğal yemle (Doğal yemin küçük iğneye takılmasında zorluklar yaşanabilmektedir.) yapılmaktadır. Kullanılan kamışın ve makinanın ağırlığı da, gerek ısırışları hissetmek ve gerekse yorucu olmaması açısından oldukça hafif olmalıdır. Aynı zamanda hafif yemleri atabilecek esnekliğe de sahip olmalıdır ( 7 gr altı yemleri atabilmelidir). Bu tarz avcılıkta at-çek tarzı (Yapay yemlerle yapılan avcılık türü) daha çok tercih edilmektedir. Genelde 2 – 2.50 metre uzunluktaki kamışlar tercih edilebilir.
Küçük sabit makinalar (Fixed spool reel) daha kullanışlı olacaktır. Bu tür makinalar basitliği ve kullanım kolaylığı açısından tercih edilebilir. Aynı zamanda bu makinalarda örgü misinanın kullanımı da mümkündür. Aşağıda 2 örnek verilmiştir.
Fishzone daytone zf15 micro, 100 metre , 0.20 misina kapasiteli 4 bilyeli, yapay yem le rahatlıkla kullanılabilir.










Shakespeare agility front drag reel. Tuzlu sular için tasarlanmış 6 bilyalı, 0.21 monofilament missinada 100  metre kapasiteli bir makinadır.








Misinalarda 2 kg çekerli örgü misina beden ve flourakarbon köstek genelde kullanılan misinalardır. Örgü misinalar yemi biraz daha uzak mesafelere atılmasını sağlarken balığın yakalanması anında daha kolay hissedilmesini sağlayacaktır. Kösteğin florakarbondan olması hem misinanın su içindeki görünürlülüğünün az olması hem de su içindeki kayalık vb. şeylere sürtülmesi esnasında aşınmayı azaltacaktır. Bunun yanısıra ucuzluğu açısından ince monofilament misinalarda tercih edilebilir.

Kullanılan iğneler genelde 6-8-10 numaralı iğnelerdir. Çok daha küçük balıklar için 12-14-16 nolu iğneler kullanılmaktadır. Denizde genelde aberdeen 8 nolu iğneler güzel vakitler geçirtebilir. Yosunluk alanlarda barless iğneler takılmaları önleyecektir.

Ağırlık olarak genelde kıstırma kurşunlar kullanılmaktadır. Yapay yemlerde genellikle kendi ağırlıkları yeterli olsada zaman zaman ekstra ağırlık olarak kıstırma kurşun veya düşük ağırlıkta gezer kurşun ağırlıklar kullanılabilir.













Şamandıralı avcılık;
Orta su seviyesinde küçük ve orta büyüklükteki balıklar hedeflenmektedir. Kayalık bölgelerde oldukça kullanışlıdır. Kamış, makine ve takımlar hafif malzemelerden ve basit olmalıdır.  4-6 kg çekerli monofilament misina oldukça kullanışlıdır.
Denizlerde genellikle 15-18 cm uzunluğunda çubuk şamandıralar tercih edilebilir. Sazan avcılığında kullanılan şamandıralar da denizde kullanılabilir. 1/0 , 2/0 numaralı iğneler iyi bir seçim olabilir. Ancak büyük balıklarında yakalanabileceği düşünülerek kaliteli ürünler tercih edilmelidir.







Yem suyun içinde şamandıranın altında olması oldukça önemlidir. Bu yüzden gezer kurşun kullanılmaktadır. Bu pozisyonda şamandıra dik vaziyette duracak ve balığın ısırıkları çok daha kolay fark edilebilecektir.