Mercan



     Amatör avcılığı yıl boyu yapılabilmektedir. Asgari 15 cm boyunda, gün içinde en fazla 5 kg a kadar yakalanabilmektedir. 
     Çene yapıları oldukça güçlüdür. Ön dişleri sivri, azı dişleri arka taraftadır. Bu sayede kabukluları da rahatlıkla yiyebilmektedir.
     Derin suda, kovukların bulunduğu, zeminin taşlı olan kayalık alanlar, batıklar, aniden derinleşen dip yamaçlar yaşam alanlarını oluşturur. Bir sorunla karşılaşmadıkları sürece yerlerini terk etmezler.

Yem;
     Denizde diğer balıkların avlanmasında kullanılan yemler mercan avında da kullanılabilmektedir. Taze kolyozdan çıkartılan fleto (Mümkünse kanlı, 3 cm boyu civarında parçalar daha verimli olacaktır), sardalya, uskumru, istavrit fletoları, sülünez, cimcim, taze kalamar, teke, hamsi, tavuk göğsü, midye içi, mamun, borukurdu vb yemler her zaman mercanı çekecektir. Dikkat edilmesi gereken husus fleto ve yaprak yemlerin iğneye doğru, sıkıca takılması, ve iğne ölçüsüyle orantılı olmasıdır.

İğne;
     Çok değişken ölçülerde iğneler kullanılabilmektedir. 9 dan 4/0 a kadar numaralı iğneler kullanılmaktadır. Akşam ve geceleri büyük mercan yakalanması olasılığı daha fazla olduğundan 2/0 – 4/0 numaralı çelik olanların tercih edilmesi faydalı olabilecektir. Çember iğneler herhangi bir tasmalama ihtiyacı gerektirmediği için oldukça büyük kolaylık sağlamaktadır. Kullanılan kurşunun ağırlığı sayesinde, balık yemi alıp uzaklaşırken, misina gerilerek iğnenin damağa kolayca saplanmasını sağlamaktadır.
     Mercanın diş yapısı nedeni ile her ava gidildiğinde yeni takımlar hazırlanmalıdır. Daha önceki avda kullanılan eski takımların zedelenmiş olmaları büyük olasılıktır. İğne ucu zedelenmiştir veya köstekler yakalanan balıkların dönmeleri sayesinde gam oluşarak deforme olmuştur vb. Hatta mercanın her tekneye çekilişinden sonra köstek ve iğneyi, düğümleri kontrol etmekte fayda vardır. Eğer yemi yuttuysa sarım esnasında ve iğne boğazdan çıkartılırken, kösteğin zedelenmesi yüksek bir ihtimaldir.
     Kullanılacak yemin özelliğine göre iğne tercih edilmelidir. İğnenin palasında tırnakları olanların tercih edilmesi halinde, takılan yemlerin hem formu korunuyor hem de kolay kolay balık yemi kopartıp kaçıramıyor. Yem büyükken küçük palaya sahip iğnelerin kullanılması da oldukça zordur. Sardalya, hamsi, mamun, çimçim gibi yemler uzun palalı iğnelere tam tutturulabilir. Ama sülünes , midye içi kullanılacaksa kısa pala iğneler tercih edilebilir. Detaylı bilgi için;
    
Misina;
     Balık avında mümkün olan en ince takımın kullanılması balığı yakalama oranını arttıracaktır. Ancak ince florokarbon misina 100 metre derinden sonra balığın vuruşlarını hissettirmeyeceği gibi, tasmalama yapıldığında iğneye etki süresini uzatabilmektedir.Yine sarım esnasında dikkat edilmez ise karışabilecektir. Kamış kullanılıyorsa olumsuzluklar asgariye indirilmektedir. İp misinada ise tasmalama zamanında yapılabilmekteyse de yine el  ile sarım yapıldığında karışmaya ve dolayısıyla çabuk deforme olmaya neden olmaktadır. Kamışla sarım yapılıyorsa bu olumsuzluklar azalmaktadır. 
     0.18 lik ip misina veya 0.35 lik florakarbon misina mercan avında genellikle çok tercih edilen ölçülerdir. İp misina ana beden olarak kullanılıyorsa arzu edilirse 0.30 luk florakarbon misinalar köstekte ve fırdöndü sonrası bedende kullanılabilir.
     Takım elle kullanılıyorsa özellikle derin sularda avlanılırken misinanın parmaklarda kesik oluşturma riski bulunmaktadır. Bu risk ince misinalarla daha fazla artmaktadır.

Avcılığı;
     Derin ve kayalıkların bulunduğu bölgelerde yaşayan mercanı bulmak için öncelikle yaşam alanlarının tespiti gerekmektedir. Bulunan bu alanlar eğer parakete artıkları, ağ kalıntıları ile mahvedilmediyse o zaman avcılık için güzel bir alan bulunmuştur. Av süresince tek bir avlakla kalınmamalı farklı yerlerde denenmelidir. 
     Tekne ile ava çıkılacağı için hava şartları av zamanını ve süresini belirleyen önemli bir etkendir. Rüzgarsız, havanın açık olduğu, denizin sakin ve akıntısız olması av güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususlardır.
     Doğru yer seçilip balık yakalanamıyorsa o bölgede mercanın çekindiği başka balıkların mevcudiyeti yüksek ihtimaldir. Mercan ürkmüş ve başka bir alana gitmiş olabilir. Bir süre sonra tekrar dönebilir. Ancak başka avlakların denenmesi belki daha iyi olabilecektir. 20 metre derinlikte av verebildiği gibi 100 metreden derinde de av verebilmektedir. Büyük mercanlar derinde bulunmayı tercih ederlerken küçük boydakiler daha az derin sularda yem arayışında olacaklardır. Kışın derin sulara çekilecektir. 
     Takım suya bırakıldığında ağırlığın zemine temas ettiği hissedilmelidir. Temas sonrasında takım biraz sarılır. Teknenin dalgalar ile sallanmasıyla yem hareket halinde olacaktır. Ara sıra yem 1 m yukarı çekilerek tekrar zemine inmesi sağlanır. 
     Balığın yeme vuruşları farklılık gösterebiliyor, bazen sert bir hamleyle yemi kaparken bazende hafif vuruşlar yapabilmektedir. Mercan yakalandığını hissettiğinde kovuklara doğru kaçmaya çalışacaktır. Kaçmasına izin verilirse büyük bir ihtimalle takım kopacak balık kaçacaktır. 
     Vuruşlar esnasında yakalandığı düşünüldüğünde sarım yapılmalıdır. Sarım esnasında zaman zaman misinayla beraber aynı yönde suyun üstüne doğru yüzebilmektedir. Bu durumda balığın iğneden kurtulduğu zannedilmemeli sarıma devam edilmelidir. Aksi takdirde boşluk verilmiş olacak ve mercan kafa atması durumunda iğneden kurtulabilecektir.

Olta takımı;
     Klasik dip oltası takımıdır. Misina kalınlığı, çeşidi, köstek uzunlukları ve sayısı tercihe göre değiştirilip kullanılabilir. Genel olarak kullanılan standart takımdır. Örnek olması amacıyla; 0.35 florokarbon anabeden, 0.30 beden ve köstekler. Beden uzunluğu fırdöndüden itibaren 1 metre (arzu ediliyorsa beden daha da uzun yapılabilir.). Ana beden 0.18 ip misina kullanılabilir. Ama beden ve köstekler florokarbon (Arzu ediliyorsa monofilament) misina kullanılır. Ağırlık suyun derinliğine ve dip akıntısına göre ayarlanır. (20 gr -100 gr). İğne, kullanılacak yeme göre 2, 1, 1/0, 2/0, 3/0, 4/0 numaralı çember iğneler kullanılabilir. Köstek uzunluğu daha da kısa tutulabilir (20 cm yerine 10 cm gibi).
     Takım kıyıdan yapılan avcılıkta da kullanılabilir, ancak mercanın kıyıdan yakalanması neredeyse şans sayılabilir. Surf kamışı kullanılmalıdır. Takılmaları azaltmak için tek köstekli hazırlanabilir.